Ученици и родители разтревожени от съкращаване на Коледната ваканция

Ученици и родители разтревожени от съкращаване на Коледната ваканция

Слухове за съкращаване на зимната ваканция за учениците развълнуваха деца и родители. В интернет, над 100 хиляди души се обявиха за по-дълга почивка за учениците. Защо протестират децата, разказва Десислава Кръстева:

Никой не е казвал на учениците, че ще почиват по-малко тази година. Обичайно зимната ваканция продължава до първия работен ден на новата година. Колко дълги са ваканциите и кои са неучебните дни става ясно от заповед на министъра на образованието в началото на всяка учебна година.

Тази година зимната ваканция е 10 дни – започва в петък, 24 декември, а децата трябва да се върнат в клас на 3 януари.

"Което е доста по-кратко от предишни години и нямаше изяснена причина и всички просто се чудим защо са решили от Министерство на образованието да ни съкратят коледната ваканция толкова много”, коментира Кристиян Андреев.

"Няма да имам никво време да си разпусна, освен училище и т.н., учи се за матури и оценките трябва да се повишават, щото след туй искам да вляза в университет, ама не мога да си почина, и освен туй 1-2-ри клас помня, че бяха до 10 януари ваканциите”, възмущава се Кристоф Бук. От Регионалния инспекторат по образование обясняват, че децата не са ощетени, защото няма нищо ново в сравнение с други години, просто така се падат датите по календара.

"Учебният процес трябва да ги вълнува изключително много и те трябва да се отнасят изключително внимателно. Повтарям изключително, защото времето е такова, че младите хора трябва да носят отговорността на бъдещето и да я осъзнават”, каза Добринка Радева, от Регионалния инспекторат по образованието във Варна.

Най-дълга е била ваканцията преди две години -12 дни. Миналата пък имаше повече неучебни дни, заради тежката зима и грипа.

Недоволството на децата набира сила във Фейсбук, където вече над 100 хиляди души са се включили в група с призив за по-дълга ваканция. Протест с това искане е обявен за 20 ноември пред сградата на министерството.

Вирни се горе