Ученици дискутираха политиката за сближаване на Европейския съюз

Ученици  дискутираха политиката за сближаване на Европейския съюз

В Областен информационен център – Смолян се проведе дискусионна среща с ученици от 12 клас на ПМГ „Васил Левски“ – Смолян, които ще вземат участие в инициативата „Евроскола“ на информационното бюро на Европейски парламент в България. Целта на посещението бе учениците да получат повече информация за възможностите, които Европейския съюз предоставя в България, с оглед подобряване на икономическото развитие и качеството на живот в страната.

В рамките на срещата, екипът на ОИЦ представи на кратко политиката за икономическо и социално сближаване на ЕС, чиято основна задача е да ограничи различията в икономическото и социално развитие на различните региони и да насърчи структурни промени за развитие, които да доведат до икономически и социален растеж.

Подробно бяха дискутирани възможностите, които Структурните и Кохезионния фонд предоставят, чрез седемте Оперативни програми, подкрепящи дейности в различните сектори в България. Учениците получиха информация за различни програми за квалификация и заетост за младежи чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, както и за възможности за финансиране на младежки иницативи.

Бяха дискутирани актуални теми, свързани с мерки за справяне с младежката безработица, добри практики и опит за прилагане на ефективни механизми за трайно справяне с проблема, както и теми свързани с Европейските политики в различни сектори на икономиката.

Нагледно, чрез интерактивната маса в Центъра учениците успяха да получат информация за Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България, която позволява изготвянето в различни типове справки, а също така и кандидатстване и отчитане на проекти по електронен път. На тръгване, студентите получиха различни информационни материали и подаръци от екипа на ОИЦ – Смолян.

Вирни се горе