Цялото село Михалково отпразнува юбилея на църквата

Цялото село Михалково отпразнува юбилея на църквата

Архангеловден е сборната дата за хората, напуснали село Михалково, община Девин, и преместили се в други градове и села за препитание или задомяване. И тази година радостно бе множеството, пристигнало в селото специално за храмовия празник на 80-годишната им родна църква „Св. архангел Михаил“ и откриване и освещаване на новата придобивка – магерницата с трапезария. Местните жители ги посрещат затъжени. За празника бяха дошли кметът на община Девин Красимир Даскалов, кметът на селото Василка Бечева, общински съветници.

В украсения храм, приготвен за 80-годишнината му, бе отслужена празнична св. божествена Литургия, възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него съслужиха председателят на храма протойерей Тодор Веселинов, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ – Смолян, отец Иван Марински от храм „Св. Висарион Смоленски“ – Смолян, четецът Калин Василев от Девин. За празника пристигна известният църковен хор с диригент Златка Маргаритова от смолянския храм „Св. Теодор Стратилат“.

Празникът бе пълен с трепет и радостни преживявания от съпричастност към проявите на Христовата вяра. Селото празнуваше. Кметицата Василка Бечева благодари на предците, че са съградили този божи храм в далечните времена на мизерия и недоимък със собствени сили и средства, за да го оставят действащ за сегашните и бъдните поколения. Те дълбоко са вярвали в Божията милост, каза тя, знаели, че има ли молитва, духът диша и живее. От сърце благодари на всички дарители фирма и граждани за безкористната им материална и морална помощ, за да се построи и обзаведе магерницата с трапезария. Благодари на всички, взели участие с труд, материали, средства и идеи.

Поздравителен адрес към отец Тодор и църковното настоятелство поднесе кметът на Девин Красимир Даскалов, в който се казва, че е хубаво, когато имат нужда от защита, мотивация, увереност и закрила, да има кой да им помогне и да им вдъхне кураж – св. Архангел Михаил. Защото светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Нека търсим божия храм, божията подкрепа, да слушаме Божието Слово и да четем святата Библия, обобщи кметът Даскалов. И допълни: „А това, че сме тук, е доказателство, че светската власт сме заедно с църквата, подкрепяме делата й.“

Да ни дарува здраве и спасение, да бди над нас и нашите семейства вождът на небесните сили свети архангел Михаил, да ни изпълва с духовна радост, с вяра, надежда и любов, призова иконом Запрян Шиков.

Архиерейският наместник преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай към населението по повод 80-годишнината на църквата с пожелание да живее в любов и да крепне във вярата.

Архимандрит Висарион поздрави всички присъстващи и благодари лично на отец Тодор Веселинов и църковното настоятелство за отличната организация на празника и за добро поддържане на храма. За отец Тодор каза, че по пътя на живота му Бог е отредил да има голяма роля за преподаване на вярата и обгрижване на само на енориашите от Девин, а и на много други места в района. Той призова Светия Дух да бъде над всички нас, св. архангел Михаил да закриля и осенява селото и жителите му. Господ да помага да пребъдваме във вярата и да крепнем в любовта.

С иконата на св. архангел Михаил се извърши лития извън храма и внесена в новата магерница. Там бяха осветени петохлебия и други принесени храни за здраве . Отслужен бе празничен водосвет и с осветената вода архимандрит Висарион поръси новата придобивка, храма и всички присъстващи.

В красиво подредената трапезария и на разположените маси в църковния двор бе сервирана за всички празнична трапеза с осветен курбан.

Росица Примовска

Вирни се горе