Цялата църква на Кръстова гора бе посипана с орехови листа

Цялата църква на Кръстова гора бе посипана с орехови листа

На Петдесетница има правило в Църквата по време на светата Литургия да се припомня и прославя слизането на Светия Дух върху апостолите с посипване на орехови листа, наред с песнопенията, молитвите и библейските четива. Те символизират огнените езици, които са дали Христова сила и дарба на учениците Му, разказано в Деяния на светите апостоли: „Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно. И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха. И явиха им се езици, като че огнени, които се разделяха, и се спряха по един на всекиго от тях. И всички се изпълниха с Дух Светий, и наченаха да говорят на други езици, според както Духът им даваше да изговарят. А в Иерусалим се намираха иудеи, човеци набожни, от всеки народ под небето. Когато стана тоя шум, събра се много народ и се слиса, защото всеки ги слушаше да приказват на неговия говор. И всички се чудеха и маеха, думайки помежду си: тия, които говорят, не са ли всички галилейци? А как слушаме всички своя си роден говор?“

В храм „Покров на Св. Богородица“ в манастира „Свети Дух“ на Кръстова гора този обред извърши архиерейският наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Той разпръсна много наръчи орехови клончета и листа, които богомолците поеха с радост и надежда за благодат. След това Негово Високопреподобие коленопреклонно прочете трите специални молитви, съставени за този ден от св. Василий Велики. Коленопреклонно слушаха и всички поклонници – най-напред Бог Отец „да прости всички грехове на младостта в нашето незнание; да не ни изостави в старостта ни и да посети сърцата ни с благодат и ги утвърди в светите Свои закони.“. След това към Бог Син „да ни подаде дух на премъдрост, разум и наставление в живота“. И третата молитва е за упокой на починалите с надежда за тяхното възкресение, а живите да бъдат благословени.

Какъв е плодът на Светия Дух, който се празнува? „Плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание; против такива няма закон./Галатяни/“ Всичко в Литургията насочва присъстващите в храма към размисъл, да поискат, да търсят, да открият Светлината на света. Да знаят, че Светият дух помага на тези, които вярват в Христа и променят своя живот съобразно неговите правила.

Тържествената Литургия в чест на рождения ден на Църквата – Петдесетница, и празника на манастира, бе отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира архимандрит Висарион заедно отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“в Смолян и отец Константин Атанасов от храм „Свети Георги“ в Златоград. Помощници им бяха иподяконите Валери, Марин, Тодор, Георги, Христо. Красивото песенно озвучаване бе на църковния хор при храм „Св. Теодор Стратилат“ – Райково, с диригент Златка Маргаритова.

След Литургията с лития, икони и херугви /църковни знамена/ множеството, водено от духовниците, се отправи към старата църква „Св. Дух“ в манастира, където бе отслужен празничен водосвет. Архимандрит Висарион благослови всички да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта!

Росица Примовска

Вирни се горе