Църквата „Света Неделя” в Райково подготвя храмов празник

   Църквата „Света  Неделя” в Райково подготвя храмов празник

На 7 юли /вторник/ от 9 часа църквата „Св. великомъченица Неделя“ в гр. Смолян, кв. Райково, ще почете своя храмов празник със света божествена Литургия. Тя ще бъде възглавена от енорийския свещеник при храма иконом Запрян Шиков. В богослужението ще участва гост-свещеникът Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“. Ще помагат иподякони, а църковният хор с диригент Росица Казалиева ще огласява празнината Литургия. Ще бъде отслужен и водосвет за здраве и благоденствие.

В понеделник вечерта преди храмовия празник от 18 часа иконом Запрян Шиков ще отслужи празничната Вечерня с Петохлебие.

В Житията на светиите се посочва, че св. великомъченица Неделя е родена в Мала Азия, вероятно в столицата на източната Римска империя при император Диоклетиан, който преследвал жестоко християните. От млада девица се е обрекла на Христа и за това пострадала в жестоки мъчения. Осъдили я да бъде посечена с меч. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си, но по чуден начина тя предала душата си на Господа на 7 юли 289 г, без да бъде посечена. Била само на 22 години.

Българските царе Асеновци (ХІІ-ХІІІ векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство – Търново. До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който превел името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия – Неделя).

Нека да отдадем заслужена почит към св. Неделя – една от най-тачените сред българските светци.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе