ЦЪРКВАТА „ СВ.ВМЧК ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ” В СМОЛЯН ЧЕСТВА ЗА 160-И ПЪТ ХРАМОВИЯ СИ ПРАЗНИК

ЦЪРКВАТА „ СВ.ВМЧК ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ” В СМОЛЯН ЧЕСТВА ЗА 160-И ПЪТ ХРАМОВИЯ СИ ПРАЗНИК

Църквата „ Св.вмчк Георги Победоносец” в Смолян тържествено чества за 160-и път днес храмовия си празник. Светата Литургия отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Висарион в съслужение с енорийския свещеник Георги Атанасов и свещеник Запрян Шиков . На Богослужението звучаха църковни песнопения, изпълнени от Църковния хор към храма с диригент презвитера Юлияна Атанасова.

Архимандрит Висарион преподаде архипастирски благослов от Пловдивския митрополит Николай към отец Георги и всички миряни. Негово Високопреподобие също поздрави свещеника с именния му ден и пожела Св.вмчк Георги Победоносец да го закриля и бди над цялата енория. Поздравления за ангелогласното пеене получи и Църковният хор към храма.

След като завърши св.Литургията бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие. После множеството миряни бяха поведени от свещениците на литийно шествие около храма под звуците на църковните камбани. След като завърши литийното шествие, архимандрит Висарион благослови празничната трапеза, от която вкусиха стотици миряни за благословение.

Св.вмчк Георги Победоносец е роден в Кападокия в семейство на богати и благочестиви родители, той бил известен с храбростта и красотата си военоначалник. Заради това, че изобличил царя за жестокото гонение на християните, бил подхвърлен на жестоки мъчения – обуван в нагорещени железни обувки го принуждавали да тича с тях; останал невредим и след като го хвърлили в яма с негасена вар; затворен, мъчен в тъмница накрая бил посечен с меч в 296 г. при Диоклетиан.Така той завършил достойно изповеданието на Христа и запазил вярата непорочна, за което получил нетленен венец на правдата.

Храмовият празник уважи и секретарят на община Смолян Момчил Николов . Той поздрави миряните с празника и присъства на Богослужението.

Вирни се горе