Църквата почита св. Неделя

Църквата почита св. Неделя

На 7 юли е християнският празник Голяма Света Неделя. В Житията на светиите се посочва, че гръцката светица Кириакия (в превод на български Неделя) е родена в Мала Азия през III век, вероятно в столицата на източната Римска империя при император Диоклетиан, който преследвал жестоко християните. От млада девица се е обрекла на Христа и за това пострадала в жестоки мъчения. Осъдили я да бъде посечена с меч. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си, но по чуден начина тя предала душата си на Господа на 7 юли 289 г, без да бъде посечена. Била само на 22 години.

Българските царе Асеновци (ХІІ-ХІІІ векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство – Търново. До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който превел името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия – Неделя).

Днес имен ден празнуват: Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.

Честит празник!

Вирни се горе