Младежки противопожарни отряди от Смолян участваха в национален конкурс

Младежки противопожарни отряди от Смолян участваха в национален конкурс

Три Младежки противопожарни отряда при РС”ПБЗН” -Смолян се включиха в Националния конкурс „Младите огнеборци – доброволци в полза на обществото” по програмата за младежки дейности 2008-2010г. Със свои проекти се включиха МПО от ОУ “Стою Шишков” – с. Търън, МПО от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с.Момчиловци и МПО от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Смолян съобщи говорителя на полицията. В рамките на своя доброволчески проект младите огнеборци от ОУ “Стою Шишков” – с. Търън, заедно със свои съученици-доброволци подпомогнаха с различни доброволчески дейности 10 семейства от селото. Най-напред, на 1-ви април, доброволците се срещнаха с кмета на селото г-н Явор Говедаров, който им предостави списък на 10-те най-нуждаещи се от подпомагане семейства от селото. Децата се срещнаха със семействата и поискаха съгласието им да бъдат обект на доброволчество. След това младите доброволци и учители от ОУ “Стою Шишков” организираха доброволческа акция за събиране на хранителни продукти, като бяха събрани 10 еднотипни пакета с по 10 основни хранителни продукта. Пакетите бяха раздадени на нуждаещите се семейства. Според нуждите на всяко семейство децата извършиха различни доброволчески дейности – почистване на дворове, градини, цепене и пренасяне на дърва за огрев и др. Накрая младите огнеборци и техните съученици-доброволци посадиха орех в двора на училището в с. Търън. Проектът на МПО от ОУ „Стою Шишков” – с.Търън приключи на 08.04.2011г. с подреждане на изложба със снимки, отразяващи дейностите по проекта, изложена във фоайето на читалището в селото. Младите огнеборци и техните съученици-доброволци получиха грамоти и награди от началника на ОУ ПБЗН – Смолян комисар Красимир Шотаров и бяха поздравени за свършената работа от кмета на селото Явор Говедаров. Партньори по проекта на МПО бяха БМЧК – Смолян, които помогнаха с направата на пакетите и дариха чанта за първа помощ на младите огнеборци, която те носиха със себе си през цялото време.

Националният конкурс „Младите огнеборци – доброволци в полза на обществото” по програмата за младежки дейности 2008-2010г. включва 3 кръга. В рамките на първия кръг младите огнеборци предложиха своите идеи за това как биха били полезни на обществото по време на априлската ваканция. От всички предложения на МПО от цяла България за втори кръг се класираха 10 отряда. За този кръг от Община Смолян се класира отрядът към ОУ „Стою Шишков” с.Търън. Надяваме се, че с този проект МПО – с. Търън ще се класира и за финалния трети кръг! Въпреки, че не се класираха за втори кръг, отборите от ОУ „Св. Св.Кирил и Методий” – с.Момчиловци и ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Смолян изпълниха поетите ангажименти.

Отрядът от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с.Момчиловци стартира мероприятията си на 30 март от 10.00 часа в парк „Аязмото” в селото, като своята подкрепа за инициативата дадоха кмета на с.Момчиловци – г-жа Мария Никова и служители от ДГС – Смолян. Всички заедно посадиха дръвчета в района на парка. На 31 март от 10.00 часа младите огнеборци, заедно с други ученици, подкрепящи инициативата, почистиха района на параклиса. На 01 Април те поставиха специални табели в парка, с които призовават хората да пазят природата. Табелите са изкусно изработени от тяхна съученичка със специални образователни потребности, за което получи специален подарък от кмета на с. Момчиловци г-жа Мария Никова. Отрядът от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Смолян на 01 Април в 10.00 часа посети детското отделение на МБАЛ – Смолян, където се срещна с настанените за лечение там деца. На тях младите огнеборци обясниха основните правила за пожарна безопасност, а във връзка и с деня на шегата техни съученици-доброволци им поднесоха китка от весели песни и танци. След това младите пожарникари и техните съученици почистиха градинката пред отделението и посадиха дръвчета и цветя. Началникът н РС “ПБЗН” – Смолян гл. инспектор Симеон Цървуланов зарадва малките пациенти с вкусни лакомства, а на младите огнеборци и техните съученици-доброволци връчи грамоти. Проектите на младите огнеборци се осъществиха благодарение на широкото партньорство между училищата, РСПБЗН – Смолян и кметство Момчиловци, кметство Търън, МБАЛ – Смолян, ДГС Смолян и Смилян, БЧК – Смолян.

Вирни се горе