Тел. 112 – единен за цяла Европа

Тел. 112 – единен за цяла Европа

На кой телефонен номер можете да се свържете със службите за спешна помощ от всяка точка на Съюза? Неотдавнашна анкета сочи, че едва 25% от европейците знаят отговора – 112 – и то близо двайсет години след въвеждането на номера.

В Чешката република, Люксембург, Полша, Словакия и Финландия над 50% от отговорилите знаят за 112. Но в Италия, Гърция и Обединеното кралство на въпроса са успели да отговорят едва 10%.

Поръчаната от ЕС анкета показва също, че по-голяма част от европейците подкрепят съществуването на единен номер за спешни повиквания в Съюза, но смятат, че за популяризирането му не е направено достатъчно.

В резултат от анкетата Комисията настоя пред страните от ЕС да популяризират номера по-активно и добави, че това ще помогне за спасяване на човешки животи и намаляване на броя на тежко ранените. Номерът вече фигурира в телефонните указатели и е изписан по колите за спешна помощ в повечето страни.

Анкетата бе публикувана на 11 февруари, определен за "Ден на 112“ в Европа. Някои страни организираха специални прояви за повишаване на осведоменността за горещата линия. Румъния покани певицата и актриса Моника Ангел да бъде неин „посланик за 112“ – роля, включваща посещения на училища.

През последните пет години всеки четвърти гражданин на ЕС се е обаждал на спешен номер. Около половината от обажданията са били на национални номера за спешни обаждания, различни от 112. Но делът на обаждащите се на 112 е нараснал.

Езикът продължава да бъде проблем. 10% от анкетираните, позвънили на 112 от чужбина, се оплакват от трудности при общуването с оператора. В повечето случаи обажданията са били обработени на езика на чуждата страна. От всички оператори на 112 се изисква да говорят английски.

Номерът за спешни повиквания е безплатен и може да бъде набран от всеки стационарен или мобилен телефон. Той свързва обаждащите се с оператор, който уведомява подходящата служба – полиция, пожарна или “Бърза помощ”, за злополуката.

Вирни се горе