Технически колеж-Смолян откри новата учебна година

Технически колеж-Смолян откри новата учебна година

На 28 септември 2013 г. Техническият колеж – Смолян към ПУ „Паисий Хилендарски” официално откри новата учебна година. Гости на събитието бяха проф. Милева – зам. ректор на ПУ „Паисий Хилендарски”, работодатели от Смолянския регион, представители на общината, приятели и близки на първокурсниците. Тази година академичния праг прекрачиха повече от 70 първокурсника, приети в петте специалности: „Компютърни и комуникационни системи”, „Автомобилна техника”, „Машиностроителна техника и технологии”, „Електроенергетика и електрообзавеждане” и „Компютърна техника и технологии”. Те бяха приветствани от зам. ректора на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. Милева, която подчерта, че, влизайки в Техническия колеж, първокурсниците се присъединяват към голямото семейство на Пловдивския университет. Наблегна колко важно днес е инженерното професионалното образование и че ръководството на ПУ работи в насока на неговото развитие. В.и.д. директор на Техническия колеж доц. Силвия Стоянова – Петрова изрази своята увереност за добра работа, пожела една много успешна и ползотворна нова учебна година. След това връчи на всеки първокурсник първия студентски документ – студентската книжка. От името на преподавателския колектив на Колежа приветствие отправи и доц. Кънета Паскалева. Тя благодари на първокурсниците за избора им да учат тук, в Смолян, благодари на фирмите от региона за съдействието им и за предоставяне на модерни технологии, с което обучението в Колежа е на европейско ниво.

Кметът на община Смолян бе изпратил поздравителен адрес, с който пожелава една спокойна, успешна и ползотворна учебна година. Периодът на висшето образование е време за трупане на познания, които студентите ще използват в своята бъдеща професионална реализация, но е и време за идеи, мечти и изграждане на вкус към откривателството. Към първокурсниците се обърна и третокурсникът Емилиян Бакърджиев, който сподели с тях, че трудности ще има, но те трябва да са упорити, да са търсещи и ще успеят.

Емоцията от началото на новата академична година винаги е наситена с очаквания, амбиции и перспективи. Всички присъстващи си пожелаха на добър час през новата академична 2013-2014 година. На 2.10.2013г. в Техническия колеж ще се проведе допълнителен кандидатстуденстки изпит по математика за попълване на незаетите места. В класирането може да се участва и с оценка от положена матура по български език и литература, математика или физика и астрономия или с оценка от положен изпит по математика в друго висше улище в страната. Таксата за първокурсниците е определена от Министерството на науката и образованието и е 320 лв. на семестър. Студентите имат възможност да се настанят в общежитие. Обучението е съботно-неделно. Така Колежът проявява гъвкавост в условията на криза и предоставя възможност на работещи в съответните области хора да повишат своята квалификация и образование, съобщи Велислава Райдовска.

Вирни се горе