Техническата гимназия в Смолян ще предлага две специалности с дуално обучение

Техническата гимназия в Смолян ще предлага две специалности с дуално обучение

ПГТТ „Христо Ботев“ в Смолян предлага дуално обучение в две специалности през следващата учебна година. Това обяви директорката Мария Жайгарова. Специалностите са Технология на полимерите и Машини и системи с цифрово и програмно управление. „ И двете професии са адаптирани с изискванията на пазара на труда в Смолян и дават абсолютен шанс за реализация. Навсякъде се чувства липса на такива специалисти“, каза Жайгарова. По думите й учебното заведение поддържа добри взаимоотношения с бизнеса в града. От там посочили нуждата от химици, енергетици и специалисти в областта на машиностроенето. „Ние започнахме да търсим начин да стимулираме младите хора да учат професии, които за тях не са привлекателни, знаем, че младия човек иска офис и компютър. Стиганахме до извода, че децата не познават спецификата на отделните видове професии. Като кажеш машиностроене те си представят стругар, с оцапани с масло ръце и осем часа прав на машината. Това вече не е така. Машините са с цифрови управление, работят автоматично, а програмата е зададена предварително“, обясни директорката на техническата гимназия.

Дуалното обучение е обучение чрез работа. Ученикът получава абсолютната подготовка по общщообразователните предмети, като всички други учениници в страната, но заедно с това и професионална подготовка в реална работна среда. „Така завършвайки 12 клас, освен общообразователните , той има и адекватни професионални познания, усвоил е практически компетенции в дадената фирма. Освен това е минал и така наречения адаптационния пердиод училище- работа. Ако ученикът покаже данни и постигне добра комуникация, може да остане на работа в дадената фирма. А освен това може да бъде стимулиран да продължи висшето си образование в съответното направление“, каза още Жайгарова. По думите й по този начин се дава възможност на завършващите младежи да останат и работят в нашия край, а това би се отразило благоприятно върху демографската криза. „Дано родителите и децата осъзнаят, че има перспектива в дуалното образование, което от години се прилага по света“, каза Мария Жайгарова.

Другите специалности, които се предлагат в ПГТТ „Христо Ботев“ са Електрообзавеждане на производството след седми клас, Автотранспортната техника – след седми и след осми клас. Приложно програмиране със засилено изучаване на английски език, също след седми кслас, а след осми специалността е Компютърна техника и технология. Запазено е и задочното обучение по Електрообзавеждане на производството за тези, които са пропуснали навреме да завършат средното си образование. „Много важно е човек да знае език. Ако навремето това беше лукс, днес е абсолютно необходимо. Но само общообразоваелната подготовка не е достатъчна. Една професия винаги дава шанс на човек да бъде полезен . Професионалното образование е много по-трудно, по- тежко, но пък е много по- лесна реализацията след това“, каза в заключение Жайгарова.

Вирни се горе