Тазгодишната реколта тютюн в Гърнати ще бъде с много по-добро качество

Тазгодишната реколта тютюн в Гърнати ще бъде с много по-добро качество

Написано от Вас

От няколко дни в родопското село Гърнати започна пастелирането на тютюна. Последните два месеца бяха предимно слънчеви и това допринесе за по-бързото му сушене, съобщиха читатели на Smolyannews.com

Предпочитан сорт за производителите в Гърнати е “Джебел басма” и “Крумовград”. Тютюнопроизводството е основният поминък на местните хора. Прогнозата е, че тазгодишната реколта ще бъде с много по-добро качество в сравнение с предходната, съобщи Радко Асенов. За радост на тютюнопроизводителите новото правителство обеща премии за реколта 2013г. За сега средната изкупна цена за килограм тютюн в зависимост от качеството варира от 3,80 лв. до 5,60 лв. Селото е познато като най-големият тютюнопроизводител в Смолянска област! “Сокотаб”, “Кърджали-Табак"АД и "Булгартабак” и тази година са фирмите изкупващи договореният ориенталски тютюн в неделинското село Гърнати.

Жителите на селото отглеждат различни култури или тютюн намиращи се на различни места наречени от местните с имената: Равнищана, Гулюмана върба, Корито, Муратово, Милчево, Картозе, Стояново, Падала, Костадин, Дидео, Равнище и др. Освен тютюна основна култура в Гърнати са картофите, също така пшеница, ръж, овес и ечемик.

Вирни се горе