Тайни дати за прием в университетите

Тайни дати за прием в университетите

Университетите влязоха във война за привличане на повече студенти, като основното оръжие вече са самите дати за провеждане на приемните изпити. Темата повдигна ректорът на Нов български университет (НБУ) проф. Людмил Георгиев при официалното представяне на кандидатстудентската кампания в частния вуз.

За разлика от миналата кампания, когато всички вузове без изключение афишираха още от началото на годината целия си график от зимата до лятото, сега най-големите държавни университети предпочитат да пазят в тайна част от датите си за прием показа проверка .

Основният мотив е, че при евентуално съвпадение на дните някой от университетите ще загуби ценни бройки кандидати-студенти, носещи по-голяма държавна субсидия.

Софийският университет „Св. Климент Охридски” дава на порции информацията за приема, като до момента са ясни датите само до края на април.

Предпазливо пуска съобщения и Великотърновският университет. На сайта също са качени датите само за първата приемна сесия през април. От съпоставката до момента излиза, че

няма как да кандидатстваш география във Велико Търново и София ,защото датата съвпада – 17 април.

В пълна тайна са обвити компютърните приемни тестове в УНСС. На мераклиите за висше университетът съобщава само, че приемна кампания ще има всеки месец. Конкретната дата става ясна в деня на подаване на документите и заплащането на таксата, обясниха от ръководството на вуза с мотива, че всичко зависи от броя на кандидатите и разпределението на местата в компютърните зали. В УНСС все още няма график за теста на хартия през март.

Сайтът на пловдивския университет „мълчи” напълно за „кандидатстудентска кампания 2011”, показа проверка.

Системата за поетапен прием през цялата година въведе за пръв път НБУ, припомни проф. Людмил Георгиев. „Тогава ни заклеймяваха, но сега всички внимателно следят дните на кандидатстудентската кампания”, посочи ректорът. Според него надпреварата покрай приемната кампания говори за реална конкуренция във висшето образование.

НБУ оповести вчера датите си за своя топ тест. Кандидатите ще могат да кандидатстват за частния вуз на 5-6 февруари, 19-20 февруари, 12-13 март и 26-27 март. 700 души са се записали за приемните изпити до момента, отчетоха от НБУ.

Вирни се горе