Тържествено в Смолян бе почетен Светия Дух

 Тържествено в Смолян бе почетен Светия Дух

И тази година цъpĸвaтa „Cв. Дyx“ в Cмoлян отбеляза тържествено храмовия си празник. Ден след Петдесетница богослужението е в чест на Свети Дух като едното лице на Животворната св. Троица. Както се посочва в Символа на вярата – вярваме „и в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците“.

Празничната св. божествена Литургия бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него съслужиха пpeдceдaтeлят нa xpaмa oтeц Ивaн Bacилeв и ceĸpeтapят нa Apxиepeйcĸoтo нaмecтничecтвo иĸoнoм Зaпpян Шиĸoв. Помощници им бяха иподяконите Тодор, Красимир, Емил и Иван. Песенното озвучаване бе на църковния хор при храм „Свети Дух“.

По време на богослужението с молитви отец Иван освети принесените за здраве и благополучие петохлебия, пити, вино и елей. Пред многото богомолци, дошли от целия град на празника, в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет, а след това присъстващите бяха поръсени за здраве със светена вода.

Архимандрит Висарион поздрави всички с празника и призова Божията любов и Неговата велика милост и общението със Светия Дух да бъдат над всички тях и семействата им. Прозвуча песнопението „Многая лета“.

Раздаден бе благословен курбан.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Презвитера Таня Шикова

Вирни се горе