Тържествено отпразнува храмовия си празник църквата „Св. Дух“ в Смолян

Тържествено отпразнува храмовия си празник църквата „Св. Дух“ в Смолян

Сред много миряни и гости от града църквата „Св. Дух“ в Смолян тържествено отбеляза храмовия си празник, на който се почита третото равностойно лица на Бог – Светия Дух. Празничната света божествена Литургия отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Съслужиха с него председателят на храма отец Иван Василев и секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков. Помощници бяха иподяконите Георги, Валери и Иван, а църковният хор при храма озвучаваше красиво Литургията. На този ден се припомнят напътствията на Христос и словата на евангелистите за Светия Дух, който изля Божията любов върху последователите на Христос и който продължава да „обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро и плодоносно …“/ап. Матей/. Ако има жива вяра.

По време на богослужението с молитви отец Иван освети принесените петохлебия, вино и елей. По традиция пред храма бе отслужен празничен водосвет за здраве и благоденствие на всички жители на града, а след това бе раздаден курбан за здраве.

Архимандрит Висарион благослови присъстващите и пожела Божията любов и Неговата велика милост и общението в Светия Дух да бъдат над всички тях и семействата им.

Росица Примовска

Вирни се горе