Тържествено и многолюдно бяха чествани св. Пророк Илия и храмовият празник в село Дунево

  Тържествено и многолюдно  бяха  чествани  св. Пророк Илия  и храмовият празник в село Дунево

Църквата „Св. Пророк Илия“ в село Дунево край Смолян на Илинден посрещна много миряни и гости. На храмовия празник се отбеляза и 160-годишнината от построяването на тази света обител. Светла и подредена, църквата се изпълни с богомолен народ, дошъл специално за празника от кварталите на Смолян и други близки населени места.

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион възглави празничната света Литургия, отслужена заедно с председателя на храма протойерей Живко Желев и секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, служещ в райковския храм „Св. великомъченица Неделя“. Участваха още иподяконите Илия, Валери, Николай, Иван, Кирил и Димитър. Красивото песенно озвучаване на празничната Литургия изпълни църковният хор при храм „Св. Теодор Стратилат“ в Райково с диригент Златка Маргаритова. Храмовият празник бе почетен от кметицата на селото Кина Маринова, зам.-кмета на Смолян Венера Аръчкова, общински съветници.

Осветени бяха петохлебия. Отслужен бе празничен водосвет за здраве и благоденствие. Извършена бе лития около храма с иконата на св. Пророк Илия.

Обръщение към жителите на Дунево направи иконом Запрян Шиков по повод на 160-годишнината от построяването на този свят стародавен храм. Неговите врати винаги са били отворени, каза иконом Запрян, и заедно сме въздавали хвала, чест и поклонение на този дивен пророк Илия, който неустрашимо и със сила Божия проповядваше Всеподателя Бога, разруши всички идолски жертви, чрез което хората повярваха в истинния Бог. Велик по своите дела, той е и велик пророк. Почитайки всички заедно свети Илия, нека Бог да дарува здраве и спасение, да пази това село, Смолян и Родопа планина от бури, земетръс, в безметежие, да има мир и благополучие.

Архиерейският наместник архимандрит Висарион поздрави всички именици, жителите на селото и гостите на празника и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай: Божията любов и Неговата велика милост, и общението в Светия дух да бъдат с всички нас. Да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!

На просторния църковен двор бяха разпънати много маса, за да седнат заедно всички и да се почерпят с благословения празничен обяд.

По данни на Държавен архив в Смолян преди да бъде построен този храм миряните се черкували в по-стар малък храм на 100 метра с патрон св. Димитър /останки от него още личат/. Според предание местното население събира пари и изпраща своя съселянин Тодорко като най-буден и „разтропан“ да издейства ферман от Високата порта в Цариград. Той заминава през 1858 г. и след 6 м. донася желания документ. Според изследователи най-вероятният първи свещеник е бил Метекса Стоев от село Дунево. Служението на църковнославянски език в храма се въвежда през 1870 г.

Росица Примовска

Вирни се горе