Тържествено беше открита новата академичната година във Филиала на Пловдивския университет в Смолян

Тържествено беше открита новата академичната година във Филиала на Пловдивския университет в Смолян

С официално тържество на 30 септември беше открита новата академична година във Филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” в Смолян. Духова музика посрещна студентите в двора на Филиала.

Официалната церемония започна с химните на Република България и на академичната общност „Gaudeamus igitur”. Директорът на Филиала проф. д-р Евгения Н. Иванова отправи кратко приветствие към първокурсници, студенти, преподаватели и служители на Филиал – Смолян. Тя акцентува върху основните приоритети в обучението по специалности, както и върху факта, че в настоящия момент във Филиала се провежда обучение освен по традиционни, но и по нови или обновени бакалавърски специалности, каквито са “Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт”, “Български език и история с културен мениджмънт”, “Биология, човешко поведение и здраве”. Тя допълни, че включените в обучението модули по образователен и културен мениджмънт не са приумица, а израз на добре обмислено и планирано специално отношение към образованието и културата в страната ни. Проф. Иванова заяви, че целта на обучението в новата специалност “Биология, човешко поведение и здраве”, която е единствена в страната, е, на базата на познания за природата и човека и с помощта на различни подходи от сферата на позитивната психология, да се формират комплексни знания за постигане на физическо, психическо и духовно благополучие.

По повод откриването на учебната година поздравление от името на областния управител инж. Димитър Кръстанов и от свое име поднесе зам.-областният управител Емил Хумчев. Преподавателите и студентите бяха поздравени и от директора на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян Росица Шехова, а учителският колектив на ОУ „Иван Вазов” – Смолян беше изпратил поздравителен адрес. След официалното тържество първокурсниците се запознаха с ръководителите на катедри и преподавателите, които координират обучението по професионални направления и специалности.

Всеки от първокурсниците получи свитък със специално обръщение, заедно с първия си официален документ като студент – студентската книжка.

Вирни се горе