Тържествен концерт по случай 24 май

Тържествен концерт по случай 24 май

НАПИСАНО ОТ ВАС

На 24 май честваме деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В зала 1 на Родопския драматичен театър в Смолян беше организиран празничен концерт, с който за поредна година се отдаде почит на Светите братя Кирил и Методий.

На събитието присъстваха стотици смолянчани, сред които бяха и кмета на Община Смолян Николай Мелемов, Замфир Копчев – секретар на Община Смолян, Иван Муцевски – началник на РИО – Смолян и Филип Топов -председател на Общински съвет – Смолян. Бяха връчени грамоти „Значка на Смолян”, Годишна награда на Смолян на дейците на образованието и културата. От Народно читалище „Христо Ботев -1871г.“ бе награден Сашо Чобанов – музикален педагог, композитор и поет, дългогодишен диригент на Музикалния театър към читалището, автор на 24 музикално-сценични произведения, 30 спектакли и 60 постановки.

Със званието „Почетен гражданин на Смолян” бе наградена народната певица и художествен ръководител на фолклорни състави при НЧ „Христо Ботев -1871г.“ – Златина Узунова. Тържественият концерт продължи с концертна програма, в която най-активно участие взеха самодейни състави от Читалище „Христо Ботев -1871”. МТФ „Фани Бенова” и възпитаници от ДМШ към читалище „Христо Ботев” зарадваха зрителите в залата с танци и песни и предизвикаха бурни овации. Смолян Брас Бенд заедно със смесен хор при читалище „Христо Ботев” поставиха начало на тържествения концерт с химн на Република България. Финалът на концертната програма бе поставен от гайдарски състав „101 каба гайди” с художествен ръководител Костадин Илчев при НЧ „Христо Ботев -1871г.“, гр. Смолян, които преди известно време бяха в основата на Рекорда за Гинес. Тържественият концерт по случай 24 май се превърна в едно красиво и изпълнено с жизненост изживяване, както за публиката, така и за самите участници. Учители, ученици, деца, родители и управници изпълниха зала 1 на РДТ и подкрепиха всички състави-участници в концерта, с присъствие, внимание и бурни аплодисменти.

Кристина Владимирова худ.р-л на ДМФ „Щурче” към НЧ „Хр.Ботев-1871”, Смолян

Вирни се горе