Таня Мангалакова представи книгата „Нашите в Гърция. Сред помаците в Западна Тракия"

Таня Мангалакова представи книгата „Нашите в Гърция. Сред помаците в Западна Тракия"

Книгата „Нашите в Гърция. Сред помаците в Западна Тракия" на Тана Мангалакова бе представена в Смолян.

Това е едно пътешествие на автора в Родопите, сред помаците в Гръцка Тракия и техните роднини в България.

“Нашите в Гърция” е пътуване в една друга Гърция, различна от популярните туристически маршрути, по места, където българският турист няма нужда от преводач, защото местните говорят старинен български диалект. Таня Мангалакова разказа как родопчани от двете страни на българо-гръцката граница се преоткриват след края на “Студената война” и падането на комунизма през 1989.

Едни други се наричат “наши”, общуват помежду си на родопски диалект, „нашите" в Гърция го наричат „помацки". Говорът на гръцките помаци е рупски диалект от Централните Родопи и Беломорска Македония,обясни авторката.

Според българистите това е един от най-старинните български диалекти.Мангалакова очерта географията на българския говор сред гръцките помаци, който следва контурите на Родопите в три области – Ксанти, Родопи и Еврос.

Първата група българоезични помаци е в областта Ксанти (център град Ксанти или Скеча, както го наричат нашенци), където майчиният език е най-добре запазен. Помаците в района на Ксанти са активни в съхранението на своя фолклор, а също и в неправителствения сектор. Втората група е в областта Родопи (център Комотини, наричан и сега от “нашите” Гюмюрджина).

В гюмюрджинските села “нашите” са подложени на силна турцизация. Третата група е в областта Еврос (център Александруполи, наричан и сега Дедеагач), където живеят нашенци къзълбаши, селяни, изповядващи народен ислям. Крайната точка на българския говор в Гръцка Тракия са селата Руса и Гонико, на около 80 км от гръцко-турската граница. Авторката е записала свидетелства за разединението в идентичността на гръцките помаци. „Нашите" в ксантийските села се самоопределят предимно като помаци, в областите Родопи и Еврос много говорещи български диалект мюсюлмани са турцизирани,разказа авторката.

Таня Мангалакова е автор на „Нашенци в Косово и Албания”, документална книга за гораните (2008, НИБА консулт, София, ISBN 978-954-451-027-5), и „Нашенци в Македония”, документална книга за торбешите в Македония и българоезичните общности в Гърция и Албания (2010, НИБА консулт, София, ISBN 9789544510299). Работи като кореспондент на италианската медия “Osservatorio sui Balcani e Caucaso” за България.

Вирни се горе