Световен ден на психичното здраве

Световен ден на психичното здраве

Днес е Световният ден за психично здраве.

Данните сочат, че от тежки психиатрични болести страдат около 1% от българите.

Между 9-20% от българите страдат от депресия, от тревожни разстройства 9-10%.

Лекарите отчитат, че има увеличаване на броя на хората с депресия след началото на кризата – заради загуба на работа, заради финансови проблеми. Тревожно се повишава и броя на заболелите от анорексия.

Чести психични разстройства са фобиите, паниката, депресиите, биполярни състояния (депресия и мания), психични разстройства в следствие на употреба на субстанции, нарушение в контрола на импулсите. Главна причина за всички тези разстройства е стресът, посочват специалистите.

Честото главоболие, безсъние, понижена работоспособност и нежелание за ежедневните задължения може да са първите симптоми на психично разстройство.

Според изследването, жените по-често страдат от депресии. Деветнадесет на сто от участниците в изследването са посочили, че са потърсили медицинска помощ вследствие на психично разстройство. 16% са заявили, че са потърсили консултация, едва 5 на 100 признават, че са посетили психиатър.

Психичните разстройства често се налага да бъдат диагностицирани от общопрактикуващи лекари, а не от специалисти психиатри поради т.нар. психична стигма. Обикновено българинът посещава невролог, но не и психиатър, поради страха от общественото мнение за собственото си душевно състояние.

Обучението на личните лекари трябва да включва разпознаване на първите симптоми на депресия и тревожност, посочиха експертите.

Вирни се горе