Свещените одежди на св. Петка донесе митрополит Николай в храм „Св.Висарион Смоленски”

Свещените одежди на св. Петка донесе митрополит Николай в храм „Св.Висарион Смоленски”

По повод храмовия празник на църквата „Свети Висарион Смоленски” в Смолян, духовна делегация от Пловдив, водена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай пристигна днес в Смолян заедно със свещените одежди на Света Преподобна Петка /Св. Параскева/ и иконата с нейния образ. Те са осветени на честните й мощи, които цели и нетленни се намират в катедралния храм в гр. Яш, Румъния.

Светите мощи пристигнаха днес в Смолян, за да сгреят сърцата и зарадват душите на родопчани. Стотици миряни се поклониха и помолиха пред иконата и мощите на светицата.

Заедно с Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в Смолян пристигна и Негово Високо Преосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който е и временно управляващ Западно и Средноевропейска епархия. В духовната делегация бе и Константийски епископ Антоний, който сега е викариен епископ на Западно и средноевропейска епархия. Сред тях бе и Негово Високо Преподобие архимандрит Висарион и още много духовни лица от Смолянска и Пловдивска духовна околия.

Вечерното Богослужение бе ръководено от Константийският епископ Антоний, който след вечерната служба поздрави родопчани с предстоящият храмов празник на църквата „Св. Висарион Смолянски”, който тържествено ще бъде отбелязан утре, 29 юли. Той припомни, че преди повече от 4 века, когато Бог е подложил на изпитания българския народ, тук в този благословен край Бог е изпратил Св. Висарион, като благословен лъч, който да разпръсне мрака на неведението и да покаже правия път на човешкото спасение,каза епископ Антоний.

В 9 часа ще бъде отслужена съборна архиерейска света Литургия също в храма „Св. Висарион Смоленски”. Тези съборни архиерейски богослужения ще бъдат в прослава на вярата и делото на епископ Висарион Смоленски, станал преди 4 века мъченически символ на православна Родопа планина.

Вирни се горе