Св.Никола Чудотворец сам поискал мощите му да бъдат пренесени 700 години след смъртта му

Св.Никола Чудотворец сам поискал мощите му да бъдат пренесени 700 години след смъртта му

Днес отслужихме света божествена Литургия за чест, хвала и поклонение по повод пренасяне мощите на светителя Николай Мирликийски Чудотворец от Мала Азия в Италия. Това чудно, дивно събитие станало на 9 май 1087 г. Когато родния му град, където почивали мощите му, бил завладян от турци и местното християнско население от областта много намалели, светителят се явил на сън на един свят презвитер от град Бари, Италия, с многобройно християнско население, и му заповядал в Божието име да пренесе мощите му в своя град. С кораб и литийно шествие мощите на св. Николай били пренесени от град Мира в град Бари на Адреатическо море, 700 години след смъртта му. Това станало по времето на византийския император Алексей І Комнин. Още щом пристигнали в Бари мощите на светеца, започнали да се случват дивни чудеса. В негова чест бил построен величествен храм.“

Така започна проповедта си секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян иконом Запрян Шиков, който отслужи празничната св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ на Летен Никулден в Смолян. И на Вечернята на 8 май, и на самия празник днес , 9 май, заедно с иконом Запрян Шиков служи предстоятелят на храма свещеник Васил Маджаров. Помощници им бяха иподяконите Илия и Иван, а гост-четецът бе Николай. Празничното песенно озвучаване бе на църковния хор с диригент Радка Чакърова, като в този ден към хора се присъединиха и певци от други енории.

Благодатни преживявания на богомолците доставиха и двете богослужения в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Много вярващи от енорията и града пристъпиха прага на храма, участваха с молитва и принасяне на дарове и петохлебия, имаха празнично настроение, въпреки извънредното положение у нас, предизвикано от коронавируса. Вярващите са дисциплинирани, бяха с предпазни маски и се стараеха да бъдат на разстояние един от друг. Редуваха се пред храмовата икона на св. Николай с вяра и молитва, много от тях са изпитвали помощта на светеца, неговата чудодейна милост към хората, защото той е „огледало на всички добродетели, добър наставник на човеците, скъпоценно жилище на светостта“.

След отслужения водосвет иконом Запрян Шиков честити празника на всички с призив Бог да ни дарува мир, здраве, любов и небесно спасение по молитвите на свети Николай. Той е нашият пастир, всички ние сме му верни чада, каза иконом Шиков. След това благодари за поканата на отец Васил Маджаров да служи в този стародавен храм, честити празника на всички и пожела много и благословени години.

Храмовият празник започна и завърши с победния поздрав: „Христос Воскресе!“ и отговора на богомолците: „Воистину Воскресе!“

Росица Примовска

Вирни се горе