Св. Григорий Палама от младини е насочил зрението на душата си към Царя Христа

Св. Григорий Палама от младини е насочил зрението на душата си към Царя Христа

Втората неделя от Великия пост е посветена на най-големия православен богослов на XIV век и един от най-великите богоносни догматици в цялата история на Православната църква свети Григорий Палама. С това се отдава особена важност на неговото учение за Православната църква. В този ден – 28 март, светата божествена Литургия в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян възглави епископ Висарион с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай като втори негов викарий и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. На Негово Преосвещенство Смоленския епископ Висарион съслужи отец Иван Марински от храм „Св. Висарион Смоленски“, а помощници в служението бяха иподяконите Марин, Валери, Георги, Тодор и Емил. Песнопенията изпълняваха хористи от храма под ръководството на Живка Манолова. Подготвените за Причастие приеха Светите дарове, а на всички бе раздадена нафора.

Слово, наситено с важни факти за живота и делото на св. Григорий Палама и актуалното значение на неговото учението за днешния ни ден, произнесе свещеник Иван Марински.

Големият учен богослов Св. Григорий Палама, архиепископ Солунски, е роден през 1296 година в Мала Aзия. Споминал се в мир на 14 ноември 1359 година. Мощите му почиват в Солун в прекрасна църква, посветена на него. Прославил се като йерарх и като чудотворец. Известно е, чe му се явявали Пресвета Богородица, св. Иоан Богослов, св. Димитри, св. Антоний Велики, св. Йоан Златоуст и Божиите ангели. От рано проявявал склонност към съзерцателен живот. Негови са думите, че „молитвеното единение с Бога е единството на Божествената и човешката природи в Христа. Бог е непознаваем, но Неговото откровение в Христа е откровение, което установява единството на Бога с човека.“ Светата Църква в тропара го е нарекла благодатен поборник и молитствувател пред Бога за нашите грехове , защото „като си насочвал, отче, от младини, зрението на душата си към Царя Христа, си пренебрегнал царските палати, оставил си земната слава и последвал Господа. Като си поживял в безмълвие като ангел, отче, си приел озарение свише и изпълнен с истинска божествена Светлина. Като проповедник на божествената Светлина, богоречиви Григорие, си изобличил със светлината на словата си надигналите глас срещу нея и всички си въздигнал да зоват към Бога: Алилуия.“

В края на богослужението епископ Висарион отечески поздрави народа и призова: „Господи, благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!“ Той преподаде Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Празникът завърши с изпълнение на песнопението „На многая лета“.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Георги Гаджев

Вирни се горе