Студентка, наета по програма, осъди шефката си, искала й 1/4 от заплатата

Студентка, наета по програма, осъди шефката си, искала й 1/4 от заплатата

Студентка, наета по проект “Първа работа” чрез Бюрото по труда, е била уволнена от работодателката си, тъй като не искала да дава 25% от заплатата,съобщи “24 час”.

“Отказах да давам 150 лв. на ръка, след като се преведат парите по програмата”, казва 29-годишната Снежа Николова. Тя кандидатствала за работа чрез проекта, финансиран по ОП “Развитие на човешките ресурси”, и сключила трудов договор за продавачка със собственичка на фирма, която има магазин в търговския център в Златоград.

Работодателката е Надка Димитрова, съпруга на бившия кмет на Неделино Здравко Димитров. Договорът бил подписан за периода от 1.02.2013-1.02.2014 г. Жената трябвало да получава 770 лв. заплата, която сума се възстановява на работодателя от Агенцията по заетостта.

“Уговорихме се на 4 очи, след като получа превода да давам по 100 лв. след приспаданията за осигуровки, които програмата изисква. Трябваше да получавам 603 лв., като върна 100 лв., оставаха 503 лв. Тази сума ме устройваше на фона на заплащането в Златоград”, казва Николова.

Според нея аргументите на работодателката за исканите 100 лв. били за разходи за обработка на документите. Тя трябвало да получава сумата без каквито и да е документи. През март т.г. преди да получи първата си заплата Димитрова поискала от Николова да дава вместо 100-150 лв. от всяка заплата. Обяснението за по-голямата сума било за покриване на осигурителни вноски, които се дължат от работодателя, твърди в съда ощетената.

“Писна ми от некоректността, заприлича ми на рекет и нахалство. Не стига, че някой работи без да плаща, а и се злоупотребява с европейски средства. Затова реших да заведа дело”, казва студентката.

Вирни се горе