Студентите от Пловдивския университет в Смолян отбелязват Деня на народните будители

Студентите от Пловдивския университет в Смолян отбелязват Деня на народните будители

Предстоящият Ден на народните будители ще бъде отбелязан с няколко научни събития във Филиала на Пловдивския униврситет в гр. Смолян.

Днес от 11.00 ч. в 17 аудитория на Филиала ще се проведе 20-та поредна Студентска сесия за научно и художествено творчествто. Мероприятието се осъществява в рамките на спечелен проект ЧФ 33/2015 Студентска сесия за научно и художествено творчество, с ръководител доц. д-р Русалена Пенджекова-Христева.

Участниците в конференцията са от акредитираните професионални направления: 1.2. Педагогика (специалност Начална училищна педагогика с чужд език); 1.3. Педагогика на обучението по… (специалности Български език и история, Български език и история с културен мениджмънт, Български език и английски език и Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт); 4.3. Биологически науки (специалности Екология и опазване на околната среда и Биология, човешко поведение и здраве).

Най-голяма част от разработките, според програмата на сесията, са от областта на архивистиката и микроисторията. Студентите ще представят непознати данни за архивни фондове на представители на лекарския елит, съхранени в Държавен архив – Смолян, с акцент върху лекарите-професори и лекарите-краеведи. Интерес предизвикват и темите, посветени на архивните фондове на Петър Пампоров и Светослав Духовников като солидна изворова база за живота и дейността им. Ще бъде представен и доклад за полковник Владимир Серафимов във връзка с отбелязването на 103 годишнината от Освобождението на Родопите.

Друга съществена част от изследванията са посветени на интегралната тема за здравето като сложен биосоциален феномен. Участниците ще оповестят свои резултати от продължителни проучвания във връзка с храненето сред подрастващите и проблемите на затлъстяването сред младите мъже и жени от Смолянския регион. Интересно е и проучването, свързано с риска от въздействието на високите концентрации на радон в жилищните и обществени сгради.

Особено внимание заслужават и разработките в областта на методиката на обучението по български език и литература. Студентите ще се спрат на някои възможности за осъществяване на патриотично възпитание на децата чрез художествените текстове, както и върху приложението на интерактивните техники в обучението по български език, и развитието на уменията за междуезиково разбиране. Ще бъде изнесен и доклад, свързан с приложение на математически функции в сферата на икономиката.

По време на сесията ще бъдат представени и художествени творби. Част от горепосочените разработки са реализирани в рамките на работата по още два проекта, които Филиал – Смолян спечели и за които получи целево финансиране от ФНИ на ПУ. Първият проект на тема Хетеротопия на здравето при население в репродуктивна възраст, с ръководител проф. д-р Евгения Иванова, бе класиран в конкурсна сесия Научни изследвания и обединява преподаватели от Филиала и ПУ, работещи в различни научни области. Вторият проект на тема Интерактивност и интеркомпрехензия – нови алтернативи на обучението по български език в съвременния мултикултурен контекст, с ръководител доц. д-р Ваня Кръстанова, получи финансиране в раздел Студентски проекти.

В същия ден от 17.00 часа в Заседателната зала ще бъде представен сборникът “Българският език и съвременното езиково обучение”, посветен на 65-годишнината на доц. д-р Мария Петрова, която е дългогодишен преподавател във Филиала.

Изброените инициативи са поредно доказателство за дълголетните традиции на Филиал – Смолян като водеща образователна, научна и духовна институция в Родопите.

Вирни се горе