Студенти в Смолян се изпитват в дистанционна онлайн тестова система

Студенти в Смолян се изпитват в дистанционна онлайн тестова система

Студенти в Смолян са изпитвани по време на пандемичната сесия чрез дистанционна онлайн тестова система, според информация от Смолянската база на Физико-технологичния факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”. След дистанционно провежданите лекции по време на ковид епидемията, изпитите също са зад екрана на компютрите, като системата е с достатъчно заложени прегради срещу “помощ от приятел”. Онлайн изпитната платформа се прилага при преобладаваща част от компютърните дисциплини. Тестовата система е замислена и разработена от екип преподаватели от ФТФ още преди пандемията, но започва да се прилага в условията на дистанционно преподаване. Системата представлява многофункционален софтуер за онлайн тестове, изпити и състезания, който дава възможност да се използва в научните изследвания, обяснява доц. Слави Любомиров, заместник-декан на факултета. Предвижда се в бъдеще да бъде използвана и при кандидат-студенти.

Системата генерира за всеки изпитван студент различна случайно подбрана комбинация от определен брой въпроси. Преподавателят има право предварително да включи като задължителна част от изпитването няколко определени въпроса, но присъстващи във всеки тест на различни позиции. За да се избегне колективно решаване на изпитните тестове, платформата допуска регистрация само на един студент от даден IP-адрес. Зададеното време за провеждане на изпита също е част от опциите за ограничаване на възможността за ползване на нежелани “жокери”. След като изпитваният приключи с въпросите и потвърди, че предава всички отговори, системата незабавно генерира получения общ брой точки. Резултатът е видим не само за преподавателя, но и за студента, а в архива се запазват всички данни за времетраене на теста, брой отговорени въпроси и др. Крайната оценка се дава от преподавателя, базирайки се на резултатите от онлайн теста. Студентите възприемат онлайн системата позитивно и се справят добре в дистанционната форма на изпити, според доц. Любомиров.

Онлайн тестовата форма засега не се прилага при фундаменталните дисциплини. В базата на ФТФ в Смолян се обучават студенти в инженерни специалности в сферата на IT технологиите, машиностроене, автомобилна индустрия, електроснабдяване и електрообзавеждане.

Вирни се горе