Студ и сняг скова страната

Студ и сняг скова страната

Предупредителен жълт код е обявен за 18 януари в 11 области на Източна и Южна България заради силен и бурен северен вятър, виелици и снегонавявания. Жълтият код за потенциално опасно време е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска и Бургаска.

В тези области ще духа силен и бурен северен вятър с пориви до 20 м/сек. Ще вали слаб сняг и ще има виелици и навявания.

Хиляди останаха без ток, в Смолян реките Бяла и Черна преляха. Бедствено положение е обявено в Смолян, част от Хасковска област, Свищов, три села в Русенско. Без ток са много домакинства, особено в селата и труднодостъпните райони на Централна, Южна, Югоизточна и Северна България.

Най-тежко е положението на територията на областите Хасково, Кърджали и Смолян.

Заради лошото време учебните занятия в редица общини са отменени.

Над страната ще преобладава облачно време. Снеговалежите ще продължат, но вече ще бъдат слаби, уточниха от НИМХ. След обяд от запад ще започне процес на спиране на валежите и на разкъсване на облачността.

Ще духа умерен, в Източна България силен и временно бурен север-североизточен вятър. Ще има снежни виелици и ще се образуват преспи.

Застудяването ще продължи и минималните температури ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а максималните между минус 6° и минус 1°.

Над планините ще бъде предимно облачно със слаби снеговалежи. Има условия за измръзвания.

Вирни се горе