Стриктното спазване на мерките за ограничаване на АЧС водят към нормализиране на епизоотичната обстановка в област Смолян

Стриктното спазване на мерките за ограничаване на АЧС водят към нормализиране на епизоотичната обстановка в област Смолян

„През изминалата седмица няма промяна в епизоотичната обстановка в област Смолян, няма и констатирани нови случаи на положителни проби от Африканска чума по свинете (АЧС).“, заяви д-р Сава Бозуков – директор на ОДБХ-Смолян, на проведеното днес ежеседмично заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. Д-р Бозуков обърна внимание, че стриктното спазване на предписанията и мерките за ограничаване на заболяването в региона, за момента дават добри резултати и всички установени положителни проби на АЧС в област Смолян са от полуразложени трупове на дива свиня.

„Спазват се наложените забрани и се осъществява контрол от страна на служителите на стопанствата. Няма нови инфектирани зони.“, каза инж. Ивайло Исаев – заместник-директор на ЮЦДП-Смолян. Той декларира, че продължават да се спазват ограниченията в установените инфектирани зони, продължава да се осъществява контрол за достъпа на хората, които нямат отношение с претърсването на района, дърводобивът също е спрян в тези зони.

Инж. Румен Евтимов – главен експерт от РДГ-Смолян, даде информация, че през изминалата седмица са отстреляни общо 14 диви свине на територията на област Смолян. „Очаква се да се открие груповият лов на дива свиня тази или следващата седмица, в зависимост от заповедта на Министъра на земеделието, храните и горите.“

Във връзка със затрудненията с утвърждаване на места за загробване в община Борино и община Неделино, обсъждани и в предходни заседания, заместник-областният управител Владимир Гърбелов призова институциите да обединят усилия и да се намери решение на този въпрос още в рамките на тази седмица. Инж. Исаев каза, че горските стопанства ще съдействат и при необходимост ще предоставят горски терен за целта. От Басейнова дирекция също потвърдиха готовността си за съдействие и бързо придвижване на процедурата при посочване от общините на подходящи за загробване терени.

Д-р Бозуков обърна внимание, че въпросът, касаещ утвърждаване на места за загробване не е маловажен. Той призова да се спазят изискванията и да се утвърдят терени за трупосъбирателни ями, като профилактично мероприятие, тъй като възникването на извънредни епизоотичните обстановки, било то свързани с АЧС или други заболявания, изискват наличието на обособени места за загробване и всяка община трябва да е подготвена за такива ситуации.

Постоянната областна епизоотична комисия единодушно гласува за допускане на служители от Държавен фонд „Земеделие“ в инфектираните зони при спазване на всички мерки за биосигурност, утвърдени от БАБХ. Решението бе взето след отправена молба от страна на Денислав Костов – директор на Областна дирекция-Смолян към Държавен фонд „Земеделие“, поради необходимост от извършване на теренни проверки на земеделски площи, които има вероятност да попаднат в зоните с ограничения, и да не се забавя плащането към земеделските стопани.

Вирни се горе