Стотици жители и гости се събраха на традиционния събор Петровден в село Петково

Стотици жители и гости се събраха на традиционния събор Петровден в село Петково

Стотици жители и гости се събраха на традиционния събор Петровден в село Петково. Тържеството, организирано от кметството и община Смолян, започна с водосвет и панихида в храм. “Св. Йоан Предтеча”, отслужени от отец Димитър Михайлов. Официални гости на празника бяха зам.-областният управител Чавдар Фурлански, Николай Мелемов – кмет на община Смолян, Красимир Каменов – зам.-директор на Изпълнителна агенция по горите към Министерство на земеделието и храните, който е родом от Петково, Филип Топов – председател на ОбС-Смолян, главният финансист на общината Венера Аръчкова, общинският съветник Елин Лилов и кметовете на селата Виево, Кутела, Славейно и Катраница.

Петково се отличава с прекрасна природа, богата история, безкрайна човечност, доброта и гостоприемство, каза кметът на селото Юлиян Чиев. Както всяка година през юли, селото посреща свидни гости. Всеки помни името на непокорния българин, на когото е кръстено селото, на Христо Попконстантинов, Никола Славов, Тодор Митровски и др. През октомври предстои честване на 100 години от Балканската война, в която петковци участват с цяла чета, предвождана от Пею Шишамнов, припомни кметът. От Петково тръгват много професори, лекари, генерали, министри, депутати, които разнасят славата му по света. В стари хроники е записано, че петковци не се карат, не се бият и не се сърдят. От стари времена се знае, че те са работливи, предприемчиви, гостоприемни. Предимно са се занимавали със занаятчийство и селото е наброявало 650 души, но постоянно населението намалява, поради липсата на препитание. Чиев отправи благодарност към кмета на Смолян Николай Мелемов за това, че проявява разбиране към проблемите на селото. Заедно ще работим за благоустройството на Петково, така че то да стане предпочитано място за отдих и туризъм, посочи още Чиев. Приветствие към празнуващите отправи и кметът на общината Николай Мелемов. Радвам се, че традицията на този ден да се събират приятели, роднини и гости в Петково се поддържа, каза той и добави, че е впечатлен от гостоприемството и любовта на хората към родния им край. Убеден съм, че вие, с помощта на кметството и общината, ще направите Петково още по-привлекателно място. Тук ще кипи живот, ще идват гости и всички петковци ще се връщат с удоволствие, посочи още Мелемов. От името на областния управител поздрав отправи и зам.-областният Чавдар Фурлански, а от името на славейновци говори кметицата на Славейно Сийка Касабова.

За доброто настроение на петковци и техните гости по време на събора се погрижи ансамбъл “Родопа”, квартет “Мелодия” и Виевската фолкгрупа.

Вирни се горе