Стотици служители от цялата страна втори ден на протест в София

Стотици служители от цялата страна втори ден на протест в София

Стотици служители от сектор “Сигурност” от цялата страна се събраха за втори ден на протест в София, за да изразят недоволството си от предлаганата пенсионна реформа, условията на труд и липсата на диалог с управляващите.

На митинг пред сградата на МВР протестиращите полицаи, надзиратели и пожарникари призоваха оставки да подадат вътрешният министър Румяна Бъчварова, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, както и на директора на пожарната Николай Николов. Според БТА по-късно недоволните служители са искали и оставката на 43-то Народно събрание.

“На нея (бел. ред. Бъчварова) не ѝ е ясно кой стои зад протеста и какво искаме”, подчерта председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов. Той добави, че синдикатите не показват мускули, а оттеглянето от поста на Бъчварова е искане на хилядите служители на МВР. Недоволните напомниха на депутатите, че само преди време са ги защитавали от “народната любов”.

“Ние, служителите от сектор "Сигурност”, изпълняваме своите задължения, на тези зад нас задачата е да обезпечат нашата дейност, обърнаха се ръководителите на синдикатите към протестиращите, които спряха за кратко шествието си пред сградата на парламента.

Протестиращите полицаи, пожарникари, надзиратели в затворите от цялата страна въпреки това предизвикаха ръководството на МВР да продължи диалога с тях, но открито – в ден и място с арбитър медиите. Тогава ще се разбере кой се изразява политически, кой говори неясно и дава неясна информация, обяви Валентин Попов. Ораторите на митинга определиха състоянието на сектор “Сигурност” като “будна кома”.

Основното им недоволство е срещу пакета от промени в КСО, свързани с възрастта за пенсиониране. Те искат също да бъдат спрени командировките на турската граница, край на надхвърлянето на нормативите за извънреден труд, стопиране на структурни промени в МВР. Униформени дори седнаха в инвалидни колички, за да онагледят ситуацията във вътрешното министерство.

“Инвалидните колички са подходящи за полицаи над 55 години, каквито ще бъдат след няколко дни – по волята на г-н Калфин. Това са новите патрулни автомобили на МВР. Добри “автомобили” са, за съжаление обаче МВР не може още да си ги позволи, много са им скъпи”, заяви Иван Павлов. Лозунгите на недоволните бяха “За реформа в МВР”, а основният въпрос – “Кой стои зад нас и защо се опитват да политизират проблемите ни”. Те скандираха “И ние имаме права”, “Европа е и за нас”, носеха сини знаменца “Заедно можем повече”.

Митингът започна с българския химн и едноминутно мълчание в памет на загиналите и инвалидизираните служители от сектор “Сигурност”. Представители на Панагюрище донесоха и знамето на Априлското въстание, а кабагайди подгряха участниците преди началото на протеста. Шествието тръгна от Министерството на вътрешните работи, след което се насочи към сградата на Народното събрание.

Както вече съобщихме, над 150 униформени с пет автобуса от Смолянско се включиха в националните протести на служителите на МВР. Те се присъединиха към своите колеги с три лъча, съобщи Милован Давидов – зам.-председател на УС на Синдикална федерация на служителите на МВР.

Първият лъч тръгна от Златоград през Кърджали, вторият – Мадан, Рудозем и Смолян, и третият Девин, Доспат, Кричим.

Вирни се горе