Стотици се стекоха в Смилян за традиционния празник на селото

Стотици се стекоха в Смилян за традиционния празник на селото

Стотици жители на Смилян, Смолян и селата от горното поречие на Арда се събраха на традиционния празник „Бащино огнище” на най-голямото смолянско село Смилян. Сред официалните лица уважили празника бяха кметът на община Смолян Дора Янкова, зам.-кметовете Михаил Генчев и Костадин Василев, председателят на Общински съвет- Смолян адвокат Иван Апостолов, общинските съветници Атанас Устабашиев, Зефир Юруков, депутатите Николай Мелемов и Ариф Агуш,областният управител инж. Стефан Стайков и др. Съборът се откри от кмета на населяното място Сафедин Чикуртев, който благодари на община Смолян, която е помогнала да се състои празника. Чикуртев посочи, че за десети път се провежда празникът”Бащино огнище”, като изрази надежда да продължи и за в бъдеще тази традиция. Чикуртев пожела на смилянчани в селото да останат младите хора, като се ангажира и той като кмет да работи в тази насока. Той изрази радост от факта, че тази година селото има 16 първокласника и обясни, че в последните години няма изселване на млади хора.

Кметът на община Смолян Дора Янкова поздрави oт сцената местните жители и гостите на село Смилян. Тя посочи, че това е най-голямото село в общината, с най-честните и трудолюбиви хора, като и уважението към него е най-голямо . За село Смилян са положени много усилия от местната администрация, каза Янкова и даде за пример училището, което е защитено, детската градина, откриването на информационен център и др. От село Смилян тръгват и 16 екопътеки в горното поречие на Арда, което е сериозна подкрепа за развитието на туризма, който е основен икономически стълб в района. Янкова отбеляза и приемствеността и задружната работа за ремонта на пътя Смилян- Рудозем и посочи усилията на общината по процедурите за отчуждаване и проектиране.

Кметицата призова изпълнителната власт да работи за нова политика в областта на земеделието и горите, както и по въпроса за подкрепа на хората в граничните села. Янкова се разходи из сергиите на събора, здрависа се и с много местни жители. Кметът не пропусна възможността и да си купи нещо от десетки сергии.

Вирни се горе