Столетниците в Родопите са намалели

Столетниците в Родопите са намалели

Столетниците в Родопите са намалели през последните десет години,съобщиха от ТСБ Смолян. От 23-ма през 2001 г., през настоящата година хората надхвърлили един век са едва 8.Седем от тях са жени и само един представител на силния пол.

Дядото-дълголетник е на 106 години и живее в село Борино.Той е и най-възрастният жител в област Смолян.

Според данните от статистиката край Смолян живеят най-много баби на над 100. В общините Девин, Неделино и Мадан има само по един жител надхвърлил век живот.

Сафие Мехмедова Ефендева от с. Сивино,Смолянско е родена на 1 май 1910 година и след дни ще навърши един век. Жената е в добро здраве и с бистър ум. Обслужва се сама и се радва на живота. Тя е родила двама сина. Единият е вече покойник, другият – пенсионер. 100 годишната баба Сафие нито веднъж не е излизала от родното си село Сивино. Не е ходила при сина си,който живее в съседното село Смилян,дори и Смолян не е виждала. По традиция кметът на община Смолян Дора Янкова ще посети столетничката и ще засвидетелствува своето уважение към баба Сафие и нейните наследници.Тя ще подари цветен телевизор на столетничката,съобщиха от пресцентъра на общината.

Вирни се горе