Стихове на Ботев четоха ученици в Къща музей „Ласло Наги“

  Стихове на Ботев четоха ученици в Къща музей „Ласло Наги“

Зa пopeдeн път ĸъщaтa мyзeй „Лacлo Haги“ в Paйĸoвo ce пpeвъpнa в цeнтъp нa пaтpиoтизмa и poдoлюбиeтo, събуден бе дyxът нa бългapщинaтa и бeзĸpaйнaтa пoчит ĸъм знaйни и нeзнaйни вoйни, имали една-едничка цел в живота си: СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО…Креативният уредник на музея Мария Маргаритова отново събра младите си приятели, за да почетат Ботев и загиналите за свободата на България. За 2 юни четоха стихове на поета-революционер Христо Ботев, който слива живот и дело в едно-едничко име, наречено БОРБА. „Младите родолюбиви българи — Никола Тодоров, Константин Радев, Сибел Димитрова, Надя Молова, показаха, че помнят, че знаят и с устрем летят към светлото бъдеще… с почит в сърцата за тези, които загинаха за Отечеството. Непресъхващ извор на родолюбие и патриотизъм, живото слово на Ботев, се издига мистериозно във висините на вечността, наречена БЪЛГАРСКА. Той изпитва мъките на народа и чувствителното му сърце преражда сълзата в песен. Стиховете му са авторов венец за българския народ, а саможертвената му смърт се измерва със святото име – България“, каза уредникът Мария Маргаритова.

Най-хубавите, най-завладяващите и затрогващи стихове на Ботев прозвучаха в къщата музей „Ласло Наги“ – „Патриот“, „Хаджи Димитър“, „Моята молитва“ и „Престанала“. „А магията на Деня и воят на сирените се усещаше във въздуха и докосваше сърцата на райковци — млади и стари! Да помним, за да ни има тук и сега! Да се гордеем, за да ни има и в бъдещето!“, каза в заключение Мария Маргаритова.

Днес отбелязваме 145 години от гибелта на Христо Ботев. С признателност и почит се прекланяме пред героизма и саможертвата на поета-революционер и загиналите за свободата и независимостта на България. Ботев е сред най-обичаните ни национални герои. Затова и 2 юни е специален ден за всеки българин, Денят на Ботев и загиналите за свободата е символ на безсмъртието, героизма и безрезервната обич към Родината. Точно в 12 часа воят на сирените отново ще ни подкани към едноминутно мълчание. Нека спрем и сведем глави, за да почетем Ботев и героите, пожертвали себе си в името на свободата и независимостта на България.

Вирни се горе