Статистика: Около 91.8% от населението на област Смолян е свързано с общественото водоснабдяване

Статистика: Около 91.8% от населението на област Смолян е свързано с общественото водоснабдяване

През 2012 г.около 91.8% от населението на област Смолян е свързано с общественото водоснабдяване. Използваната питейна вода от домакинствата нараства  - от 65 л/ден през 2002 г. на 79 л/ден средно на човек през 2012 г. (с 2 л. повече спрямо 2011 г.). Въпреки нарастването на потреблението, домакинствата в област Смолян използват с 23 л. по-малко питейна вода средно на човек отколкото е средното количество за страната за 2012 година. Водоподаването е редовно и няма режим поради недостиг на вода, сочат данните от годишния анализ на ТСБ-Смолян.

Около 39.1% от населението в област Смолян е свързано с пречиствателни станции за отпадъчни води, а 30.9% – със собствено/независимо третиране. Населението свързано с обществена канализационна мрежа без пречистване се оценява на 29.9%. За страната използваната питейна вода е 102 литра на ден от един човек. Само три области са с по-нисък среден разход на вода.

Битови отпадъци са отпадъците, които се получават в резултат на жизнената дейност на хората по домовете, в административни, социални и обществени сгради. Към тях се приравняват и отпадъци от търговски обекти и съпътстващи производството занаятчийски дейности, обекти за отдих и забавления, когато нямат характер на опасни отпадъци и в същото време тяхното количество или състав няма да попречи на третирането им съвместно с битовите.

На територията на област Смолян през 2012 г. има 4 депа за битови отпадъци. На тях са приети общо 45 хил. тона отпадъци (битови, строителни и други отпадъци), докато през 2011 г. са били приети 54 хил. тона. През 2012 г. са депонирани 41 хил. тона битови отпадъци, а през 2011 г. са били депонирани 47 хил. тона. Събраните строителни отпадъци на депата за битови отпадъци са 970 тона, което е значително по-малко спрямо 2011 г. (4 465 тона). Количеството на събраните битови отпадъци се оценява чрез преки измервания, а при липса на такива – на базата на транспортни документи.

В област Смолян обслужените населени места от системи за организирано сметосъбиране през 2012 г. са 215, а дялът на обхванатото население- 99.8%. Няма промяна в броя на обслужените населени места, както и на относителният дял на обхванатото население спрямо предходната година. Събраните битови отпадъци средно на човек от обслужваното население са 332 кг. годишно за областта, като средната стойност на същия показател за страната е 347 килограма. По този показател област Смолян се нарежда на 14 място в страната. За сравнение през 2011 г. събраните битови отпадъци средно на човек от обслужваното население в областта са оценени на 370 кг. годишно, а през 2002 г. – 543 килограма

Опазването на околната среда и отстраняването на замърсяванията изисква разходване на средства. Размерът на средствата е основен показател за мерките, които обществото и държавата предприемат, за да се намали отрицателното въздействие на социално-икономическите процеси върху околната среда. През 2012 г. за опазване и възстановяване на околната среда са изразходвани 14 470 хил. лева. Спрямо предходната година разходите нарастват с 539 хил. лв, или с 3.9%.

Вирни се горе