Стартира програма "Детско полицейско управление"

Стартира програма "Детско полицейско управление"

Министерството на вътрешните работи създава програмата “Детско полицейско управление”, която ще бъде открита на 16 май в цялата страна. В област Смолян е създадена организация за сформиране на пет ДПУ, в които са включени ученици от ІV, V и VІ-ти класове от общините:

Смолян – ОУ “Проф. д-р Асен Златаров”,

Девин – СОУ “Христо Ботев”,

Мадан – СОУ “Отец Паисий”,

Златоград – ОУ “Васил Левски” и

Чепеларе – СОУ “Васил Дечев”.

Всяко сформирано “Детско полицейско управление” включва не повече от 20-25 деца в група, а общият им брой е 135 в областта. В град Смолян, в двора на ОУ “Проф. д-р Асен Златаров”, от 12.00 ч. на 16 май ще се проведе тържествено откриване на “Детско полицейско управление” и приемането на доброволците в него, както и в останалите четири училища едновременно. Служители от ОД МВР – Смолян от различни структури участват в обучението на доброволците и координация с ръководствата на училищата. А ръководител на сформираното ДПУ ще бъде определеният от директора на училището учител. Двугодишно ще бъде обучението на децата от областта от начален и прогимназиален етап. Забавлявайки се, те ще получат знания и умения за: опазване на своя живот и този на приятелите си; справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства в къщи, в училище, на улицата, в планината; своите права и отговорности пред обществото; работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.

Целта на Програмата е ранна превенция на подрастващите; утвърждаване на ценностното отношение към законите на страната; създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решение в определени ситуации; изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност; стимулиране на принадлежност и инициативност; повишаване доверието към полицията. Програмата “Детско полицейско управление” ще се осъществява в два етапа. Първият етап включва подготовка, организация и тържествено откриване на Детските полицейски управление в цялата страна на 16.05.2016 г. Вторият етап включва обучението на децата от 01.10.2016 г. до края на обучителната година по различни теми.

Предвижда се освен превантивно обучение на децата в цялата страна, но и възможност за провеждане на спортни състезания на регионално, областно и национално ниво в бъдеще.

Партньори в реализирането и изпълнението на програмата “Детско полицейско управление” са: МВР, Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на правосъдието, Български червен кръст, Български туристически съюз, Българска православна църква-Българска патриаршия и Национално сдружение на общините в Република България.

Вирни се горе