Стартира проект за подпомагане на деца и ученици със специални потребности

Стартира проект за подпомагане на деца и ученици със специални потребности

Основно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Смолян подписа договор за стартиране изпълнението на проект за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос 4 от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ процедура BG051PO001-4.1.04 „ПОДПОМАГАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ” на стойност 83260,07 лв. и продължителност 18 месеца. Проектното предложение с наименование „Заедно по пътя към знанието и умението“ е единствено в област Смолян, което е одобрено от няколкото внесени в Министерството на образованието, младежта и науката, Главна дирекция “Структурни фондове и международни образователни програми”.

Проектът е насочен към реализиране с партньорството на Община Смолян, съвместно с Ресурсния център на идеята, че индивидуалността на всеки ученик трябва да бъде приета и неговото образование да се реализира по такъв начин, че да удовлетворява особените потребности на всяко дете, съобщиха от училището.

Дейностите са подчинени на целта да се осигури необходимата подкрепяща среда за децата, които имат специални образователни потребности и да се покаже, че постигането на прогрес се изразява по-скоро в това какво могат да правят те, отколкото какво не могат. Освен това усилията са насочени към подпомагане преодоляването на социалната изолация чрез включване на учениците със СОП не само от училището, а и от общината в спортни дейности и предпочитани от тях занимания. За тази цел ще бъдат проведени четири модула и два семинара за обучение на учители и специалисти.

Реализирането на проектното предложение ще подкрепи държавната политика, базираща се на принципа, че образованието е право на всяко дете и ще осигури възможност на интегрираните деца да реализират и да докажат своите качества и способности и да докажат на обществото своята значимост.

Вирни се горе