Стартира Национална кампания "Да спасим 300 човешки живота!Да поставим предпазни колани!"

Стартира Национална кампания "Да спасим 300 човешки живота!Да поставим предпазни колани!"

От 23 октомври КАТ “Пътна полиция” стартира нацианалната кампания "Да спасим 300 човешки живота, да поставим предпазни колани".Това обяви на среща с медиите директора на ОДМВР Смолян Кирил Хаджихристев. Според експерти използването на обезопасителни колани значително намалява броя на загиналите и ранените при тежки катастрофи.

300 човешки живота могат да бъдат спасени за една година, ако всички шофьори и пътници поставят редовно предпазни си колани. А децата да пътуват на задните седалки на автомобилите в специални обезопасителни столчета.

“Изследване на Европейския съвет по безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение на ползването на колани от смърт се спасяват 11 500 души, попаднали в пътни катастрофи.”

У нас около 85 процента от хората, които пътуват извън населени места, ползват колани и от около 65 процента – в населени места. Въпреки Закона за движение по пътищата, броят на возещите се на задните седалки в автомобилите, които поставят колани, е много малък. Акцията на КАТ ще продължи до 10 ноември. Санкцията за шофьорите и за пътниците в колата без колани е в размер на 50 лева.Освен за колани пътните полицаи ще проверяват и за други нарушения,като говоренето по мобилен телефон по време на движение,посочи комисар Хаджихристев. От 1 ноември стартира и Акция “Светлина”.

Вирни се горе