Стартира акция "Ваканция! Да пазим децата на пътя"

Стартира акция "Ваканция! Да пазим децата на пътя"

С приключването на учебната 2013/ 2014 година и излизането на учениците в лятна ваканция значително нарастват опасностите за тежки пътнотранспортни произшествия с деца и юноши.

Децата до 14-годишна възраст пострадват най-често като пешеходци, когато са в игри навън, при неправилно използване на пешеходни пътеки и други съоръжения за пресичане на натоварени кръстовища; при придвижване в участъци, където няма или не може да се използват тротоарни площи; при управление на велосипеди и други детски приспособления за возене или пързаляне – скейтбордове, ролери и др.; неправилно поведение при пътуване в автомобил на родители, близки или познати.

Децата и юношите от 10 до 17 години – управлението на велосипед или други пътни превозни средства, използвани в селскостопанските райони; неправомерното управление на мотопеди и скутери; използването на обезопасителни колани в автомобили или на защитни каски като пътници на мотопеди или мотоциклети.

Юношите от 15-17-години загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години е високо нивото на аварийността с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите.

Друг сериозен проблем, от който следва високо ниво на пострадалите при ПТП в страната, е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите, обезопасителни системи за превоз на деца, както и защитни каски от водачите и пътниците на двуколесни моторни превозни средства.

С цел ограничаване на причините и условията за възникване на пътнотранспортни произшествия с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция, за времето от 1 до 30 юни 2014 г. в област Смолян и в цялата страна ще се проведе традиционната “АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА: “ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!”.

През периода на акцията, а и през цялата ваканция, ще се извършва контрол на пътното движение в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година, включвайки служители от униформения полицейски състав на пътна и охранителна полиция с правомощия за пътното движение. Полицейските служители ще се намесват при рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него, с цел предотвратяване на инциденти.

На 01 юни – Международния ден на детето, ще се засили контролът по спазване на скоростните режими в населените места, като на оживени кръстовища в пиковите часове от служители на пътна полиция ще се осигури демонстративно безопасно преминаване на пешеходци през пешеходните пътеки. При контрола ще се акцентира върху: спазването ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на двуколесни моторни превозни средства от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца. При установяване на водачи на велосипеди, които управляват пътни превозни средства по тротоари или пешеходни пътеки, стриктно да се прилага Законът за движението по пътищата. Посредством провеждането на беседи на ученици по пътна безопасност ще бъдат разяснени правилата по безопасно поведение и движение по пътищата, както и административно-наказателната и наказателна отговорност по отношение управлението на моторни превозни средства от непълнолетни. При организирани от училищата родителски срещи ще бъде взето участие с кратък анонс за пътната безопасност на децата през предстоящата лятна ваканция. Ще бъде осъществена координация и взаимодействие с училищните ръководства, регионалните структури на инспекторатите по образованието и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при МТИТС с цел набиране на информация във връзка с организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще бъде създадена организация за извършване инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и/или наркотични вещества и ще бъдат осъществени проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно да ще бъдат предприети съответните законови мерки.

Полицейските и младши полицейските инспектори ще бъдат проучени в малките населени места собствениците на мотопеди и ще се съставят полицейски разпореждания по Закона за МВР за недопускане предоставянето на МПС на неправоспособни – малолетни или непълнолетни лица. При установяване предоставянето на МПС на неправоспобни водачи спрямо собствениците ще бъдат предприети мерки съгласно Закона за движение по пътищата. Той ще бъде приложен и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които възпитателните мерки, наложени по чл. 13 от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, не са постигнали целения възпитателен ефект и непълнолетният нарушител повторно е установен да управлява МПС, ще бъде издадено и връчено наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи. Ще се изготвят писмени предупреждения към собствениците, управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси за непредоставяне на скутери, мотопеди и други МПС на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни лица. Ще се извършва регулярен контрол, като на нарушителите ще се налагат санкции. Полицейските служители с правомощия за контрол на пътното движение при всяка проверка на автомобили задължително ще следят за използването на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и за обезопасителни системи (столчета, седалки) при превозване на деца. При установяване на нарушение ще се взима отношение по Закона за движение по пътищата. Преди потегляне на МПС полицейските служители ще разпореждат устно на водача и всички пътници да поставят обезопасителните колани в присъствието на контролните органи. При връчване на свидетелства за управление на нови водачи задължително да ще се включи и темата за ефекта от ползването на обезопасителните колани, обезопасителните системи за превозване на деца и защитните каски, както и за налаганите санкции за нарушения на водачите и пътниците.

Вирни се горе