Специалисти представят възможностите за управление и финансиране на горите

Специалисти представят възможностите за управление и финансиране на горите

От 7 до 9 юни 2012 г. ще се проведе първото високопланинско горско изложение БУЛФОРЕСТ ШОУ. Изложението се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните и е най-значимото за горския сектор, защото ще разкрие новите моменти в горскостопанската дейност и управлението на горите. По атрактивен начин ще бъдат представени най-новите технологични иновации, машини и оборудване в отрасъла.

През трите дни на изложението посетителите ще могат да видят в действие последните продукти на световно известни фирми от бранша: АМR, BOBCAT, VALTRA, JOHN DEERE, FENDT, CATERPILLAR, MITSUBISHI, PALAX, SEPPI, ТAJFUN, HUSQVARNA, STIHL, KOLLER, POSCH,VOLVO и редица други. Ще бъдат представени природосъобразни системи за дърводобив, дървообработка и залесяване, между които: мини товарачи и многофункционални машини за горската промишленост, трактори и телескопични манипулатори, багер-товарачи и челни-товарачи, машини за надробяване както на дървета и храсти, така и на камъни, моторни лебедки, процесори и машини за рязане и цепене на дърва, моторни триони, високопроходими автомобили, пикапи, АТВ-ета и много други.

Всички, които обичат българската гора ще могат да открият професионалния свят на горското стопанство, да видят на живо реални демонстрации в естествена горска среда, да се запознаят с начините за възпроизводство, поддържане и опазване на горите.

На 7 юни от 13:00 до 13:15 часа ще бъде представена темата обща характеристика на горите в България, с лектор д-р инж. Деница Пандева – старши експерт в отдел „Проекти и стратегическо планиране”, ИАГ. След нея д-р инж. Ценко Ценов – началник отдел „Недържавни гори“, ИАГ ще говори за “Законодателство в горския сектор и поднормативни актове”.

Възможностите за кандидатстване по Оперативни програми на Европейския съюз, свързани с горските територии ще представи Николина Симеонова – главен експерт в отдел „Проекти и стратегическо планиране”, ИАГ.

Какви са възможностите за подпомагане собствениците на гори – Биорекс пък ще кажат представители на Лесотехническия университет.

Следващия ден – 8 юни 2012 г. програмата ще започне от 11 часа с представяне на Национално сдружение на собствениците на недържавни гори “Горовладелец” – домакин на изложението и лектор Стефан Беров. Инж. Живко Богданов и д-р Мартин Борисов ще говорят за горска сертификация, а темата за биоразнообразието и гори с висока консервационна стойност ще представи инж. Живко Богданов.

Вирни се горе