Специалисти обсъдиха целите на Иновационната стратегия за интелигентна специализация

Специалисти обсъдиха целите на Иновационната стратегия за интелигентна специализация

Заместник-областният управител Тодор Бозуков откри и участва в регионална среща във връзка с изпълнение целите на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) 2014-2020г, на която домакин беше Областна администрация Смолян. Мероприятието е под егидата на Министерството на икономиката и се провежда съвместно с Регионален Академичен Център – Смолян към БАН. Участваха представители от Министерството на икономиката, научните среди, Съюза на работодателите, Регионална стопанска камара-Смолян, Областен информационен център – Смолян, представители на бизнеса, експерти от Областна администрация Смолян, представители на общинските администрации и граждани.

Емил Коматичев и Николай Истатков – държавни експерти в дирекция „Икономически политики за насърчаване“ към МИ приветстваха участниците в срещата. Акцентите на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) бяха представени от Стефан Узунов – консултант в дирекция „Икономически политики за насърчаване“, МИ,Отдел “Иновации и предприемачество”. С предстоящите процедури по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” запозна аудиторията Десислава Михайлова – старши експерт, главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”, МИ.

Златина Карова – директор на дирекция „Наука“, МОН, представи темите, свързани с Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020 г., в т. ч. и Национална пътна карта за научна инфраструктура, както и предстоящи процедури по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Проведе се дискусия между участниците в срещата, като се утвърди мнението, че област Смолян разполага с много по-голям научен, иновационен и технологичен потенциал отколкото предоставят официалните статистически данни.

Златина Карова каза, че през настоящата есен предстои да се проведат специални информационни дни за Новата рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации за 2014-2020 г. Хоризонт 2020, съвместно с областните информационни центрове.

Срещата приключи с взаимни пожелания за повече активност и по-добро сътрудничество между наука, бизнес, администрация и структурите на гражданското общество в процесите и процедурите по разработване и кандидатстване по европейските програми през настоящия програмен период.

Вирни се горе