СПА хотел мори англичани в Родопите

СПА хотел мори англичани в Родопите

Тежко болни чужденци идват да се лекуват срещу хиляди в евро

Само в рамките на пет дни между 3 и 8 юни 2014 г. двама англичани починаха в хотели в Родопите. Според полицията 59-годишният Тимоти Джеймс Рупел, дошъл със съпругата си и отседнал в хотел “Пърп лодж” в местността “Смолянски езера”. Тялото му е намерено по обяд в хотелската стая на 3 юни.

На 8 юни сутринта в хотел “Панорама” в смолянското село Стойките е открито тялото на 62-годишния Стивън Едуард Калиган, пристигнал на почивка в селото с приятел, също от Англия.

Аутопсията показа, че Стивън страдал от рак на костите, а Тимоти – от тежко онкологично заболяване на белия дроб. От прокуратурата в Смолян обявиха, че се води досъдебно производство и по двата случая, но проверките са рутинни, тъй като няма данни за насилствена смърт и евентуално престъпление.

Веднага след двата смъртни случая в социалната мрежа плъзнаха твърдения и коментари на хора от Смолян, представящи се за бивши служители в хотела, че през зимата “Пърл Лодж” край Смолян приема туристи, а през лятото се ползва като медицински център, в който идват тежко болни чужденци и там се върти незаконна лечителска дейност.

Собственик на хотела, в който има и продадени апартаменти, е англичанката Аманда Мери Джейн Херцог, която е и посредник за пътуването на чужденците до Родопите.

Всички пристигащи били предимно англичани, страдащи от тежки заболявания, най-често онкологични, а нелегалното лечебно заведение съществува от няколко години, коментираха пишещите, споменавайки вече известната в Смолян Аманда, която водела болните “летовници”.

На 10 юни група журналисти от регионални и национални медии в Смолян направи опит да се свърже на място с Аманда Херцог, но охраната на хотела заяви, че тя отсъства и не може да разговаряме с нея, а входната врата се тръшна и заключи.

В задния двор имаше двойка жена и мъж с нездрав вид. Смутени, те отказаха да споделят дали са собственици на апартаменти в хотела или туристи, и кога са пристигнали.

Гледката около тях съвсем не се връзваше с рекламата на хотела като райско място – неугледен двор, празен басейн, голямо количество бидони от по 1500 л., строителна техника и дори пожарна кола с английски номер, гарнирани с тежка и неприятна миризмата наоколо.

Малко след това, явно при разговор с шефовете, чухме от охраната да коментират: “Аз ги гоня от едната страна, те идват от другата”. Няколко часа по-късно, след журналистическото ни запитване в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) дали хотелът има регистрация за медицинска дейност, екип на здравната инспекция е направил опит да извърши проверка. Те обаче също не са били допуснати в обекта. В Комисията за защита на потребителите в София е имало подадени жалби от двама туристи, че условията изобщо не отговарят на рекламата на хотела. Така и не стана ясно дали и как са завършили проверките.

Бивши служители разказват стряскащи неща

Според бивши служители на хотела, пожелали анонимност, там действително се вършат нерегламентирани медицински дейности.

Лекувало се основно с разтвор ММС (б.а. – хлорен диоксид), но се прилагали и други лечения. Според тях лечителската дейност е започнала в края на 2012 г.

“Идваха болни, основно от рак, виждал съм хора с прокази и много тежки кожни заболявания по ръцете. Шефовете ми обясняваха, че идват на лечение,но няма медицински сестри и лекари. Лекуват гостите с разни отрови, основното им даваха ММС. Сега когато гледам сайта вече са започнали и с други неща да ги лекуват. Доколкото знам нямат регистрация за медицински център. Водят се към някаква европейска църква за природен живот. Не плащат данъци. Даже имаха проблеми с данъчните. Дефакто настаняват хора, но не плащат налози. Голяма част от апартаментите са продадени. Но явно хората, които идват на лечение, не са истинските собственици”, разказа бивш работник в хотела.

Според него и тогава били правени проверки, но те останали без резултат. Той обаче не скри, че някои от случаите завършвали учудващо. “Правят им процедури. Виждал съм там да стават и чудеса. Идвали са хора, гледаш го на умиране е, след две седмици си тръгва все едно нищо му няма”.

Твърди се, че самата Аманда преди 10 години била с тежко онкологично заболяване и след подобно лечение оздравяла и решила да се занимава с тази дейност.

Д-р Мими Кубатева, шеф на инспекцията в Смолян обясни, че до сега официална информация не е постъпвала – до 9 юни, когато писмено отправихме журналистическо запитване.

Хотелът е регистриран в РЗИ през август 2010 година като хотел с басейн и СПА.

“Това, което е променено е, че от 2012 г. до сега остава да работи само първият етаж като хотел, останалите апартаменти са разпродадени”, обясни тя.

Правени са и проверки, като последната е през януари 2014 година, но не са били установявани нарушения, а според инспекцията – санитарно-хигиенните изисквания се спазват, басейнът и сауната не са работили. Началникът на РЗИ обясни също, че след журналистическото запитване служители са били на проверка, но хотелът не е работел, а пазачът не пуснал инспекторите вътре.

“Ще направим опит да продължим с проверките, за да доуточним ситуацията. При нас няма регистрирано лечебно заведение. Ако се касае за дейност, при която се използва ММС, това се класифицира като “неконвенционален метод за въздействие върху индивидуалното здраве”. В тези случаи, според Закона за здравето, лицето, което упражнява тези методи трябва да се регистрира в РЗИ. Те нямат регистрация и ако описаното в сайта им, който вече е свален, е така, означава, че извършват нелегална дейност”, коментира още д-р Кубатева.

Веднага след появата на журналисти, сайтовете бяха свалени.

Хотелът имаше два рекламни сайта, в които се посочват трансферите и начините за пътуване до Родопите, а в другия цветно е описано, че медицинският център в България е уникален, че той е реномиран и доказан възстановителен и рехабилитационен център, а в него работят медицински професионалисти, които успешно лекуват рак и ревматоидни артрити. В рекламата се твърди, че се работи с водещите учени в света, а през последните години България вече е известна европейска дестинация за медицински туризъм.

Ето какво пише в рекламния сайт на хотела, свален на 10 юни:

“В нашия център прилагаме напреднали медицински и рехабилитационни процедури. Нашите идеи се базират на европейската директива за трансгранични алтернативни терапии. Според нашите проучвания, гражданите на другите страни биха искали да избегнат дългите листи на чакащи, както и използването на медицинско лечение, операции, химиотерапия, радиотерапия и т.н., които могат да наранят тялото. "Пърл Лодж” е първият хотел в България, сертифициран от Европейската Спа Асоциация, най-големият 4-звезден Спа комплекс в уникален архитектурен стил, построен да помага за възстановяването на хора с различни форми на рак и белодробни заболявания.

Ние сме помогнали да възстановят здравето си хора, страдащи от различни заболявания и болестни състояния. Много сме успешни особено при различни форми на рак", пише още в сайта, според който 21 дневният престой е 5 хиляди евро, а всички процедури се заплащат допълнително. За придружителите на болните пък се доплаща такса от 1500 евро пансион.

Дали тази история ще има логично развитие и ще последват необходимите проверки, предстои да видим. Остава обаче горчивото усещане, че чужденците не идват само за алкохолен туризъм в родината ни. А и за дейности, в които да печелят, без да ги притискат бюрокрация, данъци инспекции, от които малките търговци едва оцеляват.

Вирни се горе