Социолози от ПУ проведоха лятна практика в Роженската обсерватория

Социолози от ПУ проведоха  лятна практика в Роженската обсерватория

Броени дни преди сензационната новина за откритието на планетата-близнак на Земята Кеплер 452b, от Националната астрономическа обсерватория Рожен се завърнаха студентите от специалност „Социология на правото, икономиката и иновациите” към ПУ „Паисий Хилендарски”. Традиционната лятна практика „Наука, технологии, иновации“, залегнала в учебния план на третокурсниците се проведе за петнадесети пореден път, като тази година тя се състоя на територията на Националната астрономическа обсерватория Рожен и язовирния район Доспат.

По повод юбилея, тази година стажът на тема: „Антропология на науката и големите технически системи”, бе организиран под формата на международно лятно училище с участието на руски студенти по антропология и история от Томския държавен университет – Русия, и бе подкрепен от Европейската асоциация за изследване на науката и технология. Общо в практиката участваха 25 студенти, ръководени от доц. Иван Чалъков и гл. ас. Тихомир Митев от Философско-историческия факултет на ПУ и доц. Ирина Поправко от ТГУ.

Основната цел на практиката бе студентите да наблюдават организацията на работата и начина на живот на учените и инженерите, които обслужват сложните технически устройства и научна инфраструктура на Роженската обсерватория, казаха от ФИФ. И добавиха, че задачата е била да се изследва света на науката „в действие”, или как в реално време със страст и любов, по думите на студентите, учените от „Рожен” разгадават тайните на вселената.

Участниците в практиката, ще разработят курсови проекти, които ще бъдат представени на традиционната студентска научна сесия: „Наука, технологии, иновации” през ноември тази година. С подкрепата на Европейската асоциация за изследване на науката и технологиите (EASST) ще бъде издаден и сборник на английски език с най-добрите студентски разработки, обясниха организаторите от ФИФ.

Вирни се горе