Социалните изготвиха график за родителите, които трябва да попълнят декларации за промени в семейното положение

Социалните изготвиха график за родителите, които трябва да попълнят декларации за промени в семейното положение

Социалните в Смолян обясняват какви са промените в Закона за семейни помощи за деца

След като настъпиха изменения и допълнения в Закона за семейни помощи за деца, дирекция “Социално подпомагане” в Смолян посочиха кои са основните промени, които хората трябва да знаят.

От 28 юли 2015 г. влязоха в сила направените изменения и допълнения в Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД), обнародвани в Държавен вестник от същата дата. Основният мотив на промените е свързан с насърчаване на отговорното родителство и по-голяма социална справедливост при предоставяне на семейни помощи. Новите моменти са следните:

По смисъла на Закона „семейство“ са не само съпрузите и техните деца, а и съвместно живеещите родители без сключен граждански брак, които съжителстват на един и същ настоящ адрес, което ще рече, че в тези случи следва и другият родител да декларира своите данни и доходи. Така се прекратява практиката единият родител да се обявява за самотен и само неговите доходи да се вземат предвид при отпускане на семейните помощи.

При подаване на заявление за отпускане на помощи, лицата декларират писмено съгласието си за извършване на служебна проверка на доходите им от дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП). Дирекциите имат право на безплатен достъп до НБД „Население“ и могат да изискват необходимата им информация от МОН, НАП, НЗОК, АВ, АЗ, НОИ и др. като същите следва да я предоставят в 14-дневен срок от поискването й.

За отпускане на месечни помощи по реда на чл. 7 от ЗСПД, наред с останалите условия, в Закона изрично е записано, че семейството трябва да живее постоянно в страната, за да има право на този вид помощ.

Ще бъдат спирани месечните помощи за непълнолетните, които до завършване на средно образование са станали родители. Ако непълнолетната продължи да посещава училище, тя ще има право на еднократна помощ, съответстваща на размера на прекратената помощ за периода от прекратяването до изтичането на срока, за който е била отпусната.

Непълнолетните майки ще получават помощите само в натура. Ще се предоставят стоки или услуги (частично или напълно заплащане на такси за детски ясли и градини, детска кухня, закупуване на храна, облекло, обувки, бебешки принадлежности и др.), в зависимост от индивидуалните потребности на детето, по преценка от ДСП. В натура ще получават помощите и родители, които не се грижат за децата си или пък не използват детските добавки по предназначение.

Майките студентки имат право на еднократна помощ от 2880 лв., ако са студентки в редовна форма на обучение във висше училище, получило акредитация и създадено при условията и по реда на Закона за висшето образование. Тя трябва да е записана като редовен студент към датата на раждане на детето, да не е осигурена и да не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване. Новото е, че еднократната помощ ще се изплаща на два пъти. Половината от сумата ще се получава след влизане в сила заповедта на директора на ДСП, а втората половина – след представяне на документ за записан следващ семестър или завършено образование, но не по-късно от навършване на една година на детето.

От 1 януари 2016 г. осиновителите също ще получават еднократна помощ за раждане на дете в размер на 250 лв. Досега тя се даваше само на рождената майка. Ако в рамките на две години от отглеждане на детето, то бъде настанено в специализирана институция, помощта ще подлежи на връщане.

Няма промяна относно обстоятелството, че децата в предучилищна възраст трябва да посещават редовно подготвителните групи и учениците да посещават редовно учебните занятия. При условие, че има направени отсъствия и помощта е спирана за 3 поредни месеца или за 6 месеца в рамките на една календарна година, отново може да бъде отпусната не по-рано от една година от датата на прекратяване.

От 2016 г. размерът на месечните помощи за деца ще се определя като общ размер на помощта за семейството, а не както беше досега – в зависимост от поредността на децата. Със Закона за държавния бюджет за 2016 г. е определена месечна помощ от 37 лв. за едно дете, 80 лв. за семейство с 2 деца, 130 лв. за семейство с 3 деца, 140 лв. за семейство с 4 деца като за всяко следващо дете помощта расте с 20 лв. Еднократната помощ при раждане за трето дете ще бъде в размер на 300 лв. За четвърто и всяко следващо помощта ще е 200 лв. Размерът на останалите помощи се запазва, както и до сега.

Средномесечният доход за определяне правото на получаване на месечни помощи от 01 януари 2016 г. е 350 лв., а от 01 юли ще бъде 400 лв., което ще даде възможност за получаване на подкрепа на по-голям брой семейства.

В Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г., който е обнародван в ДВ, бр. 96/09.12.2015 г. е регламентирано, че всички отпуснати помощи в периода 01 февруари 2015 г. – 31 декември 2015 г. ще се изменят служебно от ДСП в съответствие с новите размери и срокът ще се удължи до 12 месеца. Това означава, че родители, които са подали заявление след промените в ЗСПД и заповедта за получаване на помощите е до 31.12.2015 г., ДСП служебно ще удължи до достигане на общ срок от 1 година и родителите няма да подават заявления през м. януари 2016 г.

За родителите, които са подали заявления през 2015 г. и имат отпуснати помощи в периода 01 март – 28 юли, са длъжни да уведомят писмено съответната дирекция „Социално подпомагане“ за всички промени на условията, при които е отпусната помощта, включително и дали семейството живее постоянно в страната, както следва:

до 31 януари 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 март 2015 г.

до 29 февруари 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 април и от 1 май 2015 г.

до 31 март 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 юни и от 1 юли 2015 г. В случаите на живеещи родители без сключен граждански брак, същите следва да подадат ново заявление-декларация със всички необходими документи.

В срок до 30 дни от получаване на информация, свързана с промяна или отпадане на основанията за получаване на месечна помощ по чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца, дирекция „Социално подпомагане“ извършва проверка, в резултат на която може да измени, спре или прекрати помощта за всички или за част от децата в семейството.

Горещите телефони на дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) на територията на област Смолян са следните:

Регионална дирекция за социално подпомагане (РДСП) – 0301/2 28 16 ДСП-Девин – 03041/27-56 ДСП-Златоград – 03071/50-47 ДСП-Мадан – 0308/2-22-13 ДСП-Смолян – 0301/6-27-34

На същите телефони гражданите могат да правят справки кога следва отново да подават заявление-декларации за отпускане на семейни помощи.

Проверка на Smolyan News.com установи, че в дирекция “Социално подпомагане” в Смолян е създадена организация и са изготвени графици, спрямо които родителите могат да посочат дали имат или нямат промени в семейното положение. Попълва се декларация, в коато се посочват промените.

Работата в дирекцията се осъществява нормално, няма голямо струпване пред кабинета, в който се подават декларациите, показа още нашата проверка. На табло са оказани графиците и документите, които следва да подадат родителите.

Вирни се горе