Смолянско участие за юбилей на църква в с. Тополово, Асеновградска духовна околия

  Смолянско участие за юбилей на църква в с. Тополово,  Асеновградска духовна околия

Храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Тополово, Асеноградско, отбеляза своята 110-годишнина с празнична света божествена Литургия, възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Заедно с Негово Високопреподобие архимандрит Висарион в богослужението участваха енорийският свещеник протойерей Георги Николов и гостите от Смолян иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ – секретар на Архиерейското наместничество, и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. Тържественото отбелязване на кръглата годишнина на храма се допълваше от благозвучното участие на Певческото дружество „Свето Благовещение“ – Асеновград.

Уважаван гост на празника бе ктиторът Тодор Тодоров, основател на компания за строителство, търговия и производство на матраци ТЕД – лидер на българския пазар и една от водещите фирми в Европа.

В сайт на Асеновград се посочва, че „храмът “Св. св. Кирил и Методий” в село Тополово е построен през 1908 г. Изграждането му се извършва от тополовските майстори-зидари Стефан Станчев, Янко Кръстев, Атанас Механджиев и др. Това става след 1905 г., когато в малко Тополово идват преселници от родопските села Петково, Славейно, Момчиловци, Устово, Давидково, както и от съседните Добростан, Новаково и др. Те са се нуждаели от молитвен дом, за която цел е била построена тази църква.“

В Третата неделя след Петдесетница отбелязването на 110-годишнината на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Тополово се превърна в тържество на вярата и признателността на местното население към предшествениците миряни и дарители, благоустроители и всички, които са помогнали за развитието на храма.

Архимандрит Висарион поздрави присъстващи на Литургията и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай с пожелание за здраве и мир в семействата и за благодат на цялото ни общество.

Отслужени бяха Петохлебие и водосвет, за всички имаше благословен обяд.

Архиерейско наместничество в Смолян

Снимки: Презвитера Мелена Маринска

Вирни се горе