Смолянският музей разпространява образователно тефтерче за Европейските дни на наследството

Смолянският музей разпространява образователно тефтерче за Европейските дни на наследството

Рекламно образователно тефтерче, посветено на Европейската година на гражданите – 2013, ще бъде разпространено по време на проявите в рамките на Европейските дни на наследството, които стартират в залите на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян на 23 септември и ще продължат до 29 септември. Тефтерчето бе издадено по проект „Българските културни ценности, споделени с европейските граждани“ на Клуба „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян“ с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Партньори по проекта са Европейският информационен център „Европа директно“ към Сдружение с нестопанска цел „Нови хоризонти“ – Смолян и Професионалната гимназия за приложни изкуства /ПГПИ/. За оформлението на кориците бе избран проектът за графичен дизайн на Гергана Паскалева, ученичка в 9 клас на Професионална гимназия за приложни изкуства (ПГПИ) – Смолян. Българските културни ценности, които младата авторка е посочила като заслужаващи да бъдат споделени с европейските граждани, са: тракийски златни съкровища, накити, художествени произведения, архитектурни резервати, традиционно народно облекло, фолклорни песни и танци.

Основна дейност в рамките на проекта е и организирането на образователен модул „Моята активна гражданска позиция“. Неговата цел е да се сподели опит и да се дискутира с ученици по проблемите за правата на гражданите в страните от Европейския съюз с акцент върху културното, религиозно и езиково многообразие с участието на представители от музейната институция, неправителствени организации и възпитаници на образователни заведения. Проявата ще се проведе в експозиционните зали на музея по повод Европейските дни на наследството.

Вирни се горе