Смолянският музей е надежден партньор за различни съвместни проекти, инициативи и прояви

Смолянският музей е надежден партньор за различни съвместни проекти, инициативи и прояви

С очаквания да продължи плодотворното сътрудничество завърши Десетата лятна школа по антропология на Нов български университет – София, провела се в Смолян от 23 до 29 август със съдействието на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“. Тя се осъществи с финансовата подкрепа на Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ, съобщиха от музея.

Ние бяхме обогатени от това, че при нас бяха водещи учени в областта на антропологията, каза директорът на смолянския музей Таня Марева. Чувстваме потребност от такъв академичен диалог и останахме удовлетворени от контактите и дебатите. Нужно и полезно е за нас да чуем неподправеното обективно мнение на погледа отстрани и най-вече на младите хора. Затова с голямо удоволствие им показахме различните лица на планината – един израз на живо наследство бе превъплътено в народния празник на традициите – съборът на чешмарите и народните /пехливански/ борби и на едно социално общуване на празника на община Доспат. Запознахме ги с Балканската война, с историческата памет – с това, което може да се превърне в културен туризъм с исторически или археологически аспект. Живото наследство в Широка лъка, Смилян, селищата по горното поречие на Арда, където се развиват други форми на туризъм – селски, пешеходен, пещерен. Очакваме с интерес студентските презентации. Регионалният исторически музей в Смолян е признат като надежден партньор в различни съвместни прояви, проекти, инициативи. Надявам се, че тази лятна практика ще придобива по-широка разгласа с привличането на други университети от страната и чужбина, сподели Таня Марева.

Работихме много интензивно, а младите колеги се представиха като един успешен екип, обобщи научният ръководител на школата доц.д-р Ирена Бокова. През ноември месец студентите ще представят своите презентации по научните задачи, които са изпълнявали по време на теренните изследвания в Смолянска област. Идеята на Лятната школа по антропология е утвърдени изследователи и студенти да обменят опит, познание и идеи в срещи и непосредствено общуване, да работят заедно на терен, да се разшири мрежата на сътрудничества, представи инициативата д-р Бокова.

Във фокус се поставя новата важна проблематика за нашата съвременност – мобилността. В неформална обстановка се дискутират се казуси, интерпретират се реалности в момента и на място. Всеки от студентите се съсредоточава върху предварително поставени задачи. В процеса на провеждане на изследването се усвояват умения за теренна работа – от формулирането на проблема до завършването на крайния продукт. НБУ има изградени традиции в осъществяването на съвместни образователни програми, научни изследвания и обмен с други университети и научни центрове. В други страни обучението по антропология е задължително при подготовката различни специалисти – преподаватели, социални работници, в медицината, общественото здраве, управлението, администрацията… Във времето на непрестанни пътувания и движения на хора разбирането на „различието“ е необходим елемент за човешката култура и общуване в ежедневието. Антропологът се обучава на умения да открива различия и да изпълнява ролята на посредник в разнообразни ситуации, както и да извършва изследвания и да прилага резултатите в практиката.

Ръководителят на департамент Антропология в НБУ доц.д-р Магдалена Елчинова благодари за гостоприемството на колегите от смолянския музей и на директора Таня Марева. Тя увери домакините, че сътрудничеството, което носи интерес и удовлетворение и на двете страни, ще се развива и в бъдеще по различни поводи. Студентите бяха впечатлени от постоянната и временните експозиции в залите на Регионалния исторически музей.

Те се запознаха с изградената информационна система, в която са дигитализирани музейните фондове, едно от постиженията на музейната институция. Тематичен и съдържателен акцент на двудневния семинар в рамките на лятната школа бе „Културното наследство и местното развитие по южната граница“. В изложенията си лекторите интерпретираха различни аспекти, измерения, възприятия и усещания на понятията за граници, територия и трансгранично. Бяха представени изследователски проекти от Оливие Живр (Университет Лион-2, Франция), гл. ас. д-р Меглена Златкова (ПУ „Паисий Хилендарски“), доц. д-р Ангел Янков (РЕМ Пловдив), доц. д-р Ирена Бокова (НБУ), доц. д-р Магдалена Елчинова (НБУ). За трансграничните проекти на община Смолян говори Илия Годев.

Вирни се горе