Смолянските алпийци с висока оценка за участието си в „CAPRICORN 2018“

 Смолянските алпийци с висока оценка за участието си в „CAPRICORN 2018“

Военнослужещи от 101-ви алпийски полк – Смолян участваха в най-голямото планинско учение на австрийската армия „CAPRICORN 2018“. То се състоя от 5 до 15 март в Хохфилцен, Австрия и в него участваха още военнослужещи от Белгия, Германия, Чехия, Полша, САЩ и Словения. Основна цел на учението бе планиране и провеждане на операции във високопланински условия – между 1500 до 3000 метра надморска височина при тежки зимни условия.

Българският взвод бе с ръководители – старши офицер на групата майор Боян Топузов и командир – лейтенант Николай Соколов. По време на всички етапи от учението „CAPRICORN 2018“ българските военнослужещи получаваха високи оценки за доброто си представяне от страната-домакин.

Те показаха отличен опит и успешна работа в международна среда. По време на Деня за високопоставени гости и официалното закриване на учението „CAPRICORN 2018“ те получиха поздравление от началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който им благодари за показаните отлични резултати и професионализъм.

Учението продължи 9 дни в три модула. Първият модул включваше обучение в стрелба в зимни условия в силно пресечена местност, стрелба на далечни разстояния с намалени отклонения от хоризонта на оръжието. Вторият модул включваше обучение в планиране и извършване на придвижване и транспортиране на групите в силно пресечена алпийска местност с използване на ски, моторни шейни, АТВ с вериги, шведски високопроходими бронирани машини за сняг BV206, както и товарни животни.

Обучението продължи с търсене и спасяване на затрупани от лавина, спускане на пострадали с носилка по стръмен склон в планината по рапел, извършване на пеши патрул. С използване на хеликоптери бе тренирано товарене на личен състав и екипировка високо в планината над 3000 м, заемане на заповядан район, организиране на кръгова отбрана и др. Третият модул включваше оцеляване в екстремални условия.

От 2012 г. Австрия като водеща страна в подготовката на военнослужещите за действия във високопланински условия и при тежки зимни метеорологични условия инициира редица международни прояви. През 2016 г. е подписан Меморандум за присъединяване към „Инициативата за планинска подготовка“, която е част от инициативата „Обединяване и споделяне“ в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ЕС).

С това се поставя началото на сътрудничеството между страните от ЕС в областта на подготовката на формированията в труднодостъпните планински райони.

Вирни се горе