Смолянски пожарникари заминават на обучение в Германия

Смолянски пожарникари заминават на обучение в Германия

Осем служители на ОУ “ПБЗН” – Смолян и двама техни колеги от Главна дирекция “ПБЗН” ще гостуват на противопожарната служба в гр. Зул, Германия, за да почерпят от опита й в обучението на деца и младежи.

Визитата е в рамките на проект на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” на тема „Как службите за безопасност работят с училищата”, финансиран от Център за развитие на човешките ресурси , по програма „Учене през целият живот”, секторна програма „Леонардо да Винчи”. Това съобщи координаторът на проекта Благой Янковски – началник група “ДПК и ППД” в РС “ПБЗН” – Смолян.

ГДПБЗН активно работи по обучение на доброволни формирования, които да помагат в случаи на пожар и други кризисни ситуации. Част от това обучение включва обучение на младежи членове на Младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец”.

Поради нарасналото значение на това движение и важността на избора на система за работа с младежите и приложимостта й в България, авторите на проекта са се насочили към Германия, чиито Служби за пожарна безопасност и защита на населението имат най-голям опит в обучението на доброволци в Европа, обясни Янковски.

Целта на този проект е български пожарникари да бъдат запознати с начина на обучение на обучители и методологията на преподаване в Германия. Друга тема която ще бъде разгледана е как се осъществява взаимодействието между училищата и службите за безопасност.

Обучението на българските пожарникари ще се проведе от 7 до 13 април 2013 г. в гр.Зул, Германия. Изборът на Смолян да представлява България произтича от това, че нашата област е една от най-активните в страната в обучението на младежи. По време на мобилността българските огнеборци ще се запознаят на теория и практика как се обучават деца и младежи в местната пожарна в гр. Зул, както и с начина на работа на пожарната и общината. Предвидени са и спортни и културни мероприятия.

Вирни се горе