Смолянски деца гостуваха в Широка лъка на Благовещение

Смолянски деца гостуваха в Широка лъка на Благовещение

За да празнуват заедно уникалния пролетен празник Благовещение, деца от центъра „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян гостуваха на учениците в Основното училище „Н. Й. Вапцаров“ в с. Широка лъка. то е единственото в областта, асоциирано към ЮНЕСКО – организацията на Обединените нации за образование, наука и култура. Пътуването бе съпроводено с много емоции и родолюбиви чувства, свързани с днешното толерантно ежедневие на селото и силните му исторически факти.

Децата от „Чисти сърца“, съпровождани от учителките по вероучение Радка Георгиева и Николина Жекина, посетиха най-напред селската църква „Успение на Света Богородица“ , една от първите, построени в Родопите през 19 век. Издигната е само за 38 дни през 1834 г. по време на османското робство като силно доказателство за вярата, която родопчани имали. Ферманът за нея бил пренесен в копитото на кон, разказа на децата учителката от Широка лъка Маргарита Чакърова. Тя е член на църковното настоятелство и певица в църковния хор, която с благословението на храмовия свещеник Иван Марински, посрещна децата от „Чисти сърца“. Разказа им още за оригиналните стенописи, за храмовата икона и за най-новата придобивка – „Св. Богородица: Достойно ест“, изрисувана от Никола Беевски от съседното село Гела, и поставена в солидна резбована рамка, дело на брата на храмовия свещеник – Георги Марински. Певици от детски хор „Чисти сърца“ изпълниха в храма две песнопения Всички си запалиха свещички за здраве и благодарност към Божията Майка.

Второто вълнуващо посещение в Широка лъка бе в училището. Директорката Маруся Бочукова разказа за децата от Широка лъка, които израстват заедно с връстниците си от Дома за деца в целодневна организация на учебния процес. Успешно се провежда интегриране на ученици със специални образователни потребности, от етнически малцинства и от Дома за деца. Гостите от „Чисти сърца“ отговориха с вдъхновяващи стихове и с песнопения за Благовец и Света Богородица, единствената майка на света, родила Божи Син. Бяха зарадвани от домакините с пролетни картички, ръчно направени.

Училището в Широка лъка е на 183 години. Създадено е с първи учител Атанас Григоров и е било настанено в къщата на Тодор Паламарчов. През 1834 г. в двора на църквата била построена едноетажна сграда за училище. Сега учениците разполагат с голяма съвременна база, част от която е предоставена за Дома за деца без родителски грижи и дейностите на двете заведения са неделими. Това усетиха и гостуващите деца от Смолян, поканени да разгледат базата и физкултурния салон с огромни размери. Всички се втурнаха веднага да играят приятелски на волейбол. За довиждане директорката Маруся Бочукова представи компютърната зала, в която е разположена историческа изложба. Обяви, че в училище се стараят да спазват девиза „Учим, мечтаем, откриваме света!“ и да помнят, че там, където има история, има е бъдеще. Покани всички да се заловят за ръце на общ кръг, символизиращ единство и благодат от Слънцето на света – Божия син. В знак на благодарност „Чисти сърца“ подариха на училището и църквата храмовата икона на Св. Висарион Смоленски и свои печатни издания.

„Чисти сърца“

Вирни се горе