Смолянски борчета никнат край Светилището на Великите богове на остров Самотраки

Смолянски борчета никнат край Светилището на Великите богове на остров Самотраки

Смолянски борчета ще бъдат посадени край Светилището на Великите богове на остров Самотраки. Малките фиданки символично бяха взети от крепостта в местността Турлука, скалния връх, който се извисява над Смолян. Родопските дръвчета ще бъдат пренесени от представителната дванадесетчленна делегация от община Самотраки, която взе участие в тридневна научна конференция „Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното егейско крайбрежие“ (THRABYZHE). Борчетата ще намерят своя нов дом край древните останки на забележителния античен паметник на гръцкия остров, където е намерена Статуята на Богинята на победата Нике преди 150 години, сега притежание на Лувъра в Париж.

На конференцията в хотел „Кипарис алфа“ бяха отчетени резултатите от археологическите проучвания на две смолянски крепости от археолозите в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ Дамян Дамянов и Николай Бояджиев. Музеят и община Самотраки са партньори на община Смолян в българо-гръцкия проект, който се осъществява по Програмата на Европейското териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 година. Лектор по темите, свързани с туристическия потенциал на Смолянския район, с повишаването качеството на живот на местните общности и с представянето на добри туристически практики в граничните райони, бе гл.ас.д-р Десислава Алексова. Гръцките гости посетиха на място двете крепости над село Кошница и в местността Турлука, където в момента се осъществяват строително-консервационни работи за социализацията на двата обекта. С изграждането на подходи, пътеки, огради, места за отдих и частично възстановяване на укрепителните съоръжения археологическите обекти ще се превърнат в достъпни и привлекателни туристически места за посещение. Двете късноантични и средновековни крепости са се извисявали на достатъчно високи върхове, откъдето са били наблюдавани и охранявани комуникациите по Централния среднородопски път, свързващ Тракийската низина с Беломорското крайбрежие. Гледката от тях и сега е внушителна. Това бе и една от целите на посещението на гръцките партньори – да видят как се изпълняват дейностите по съвместния проект. В следващи две срещи ще бъдат представени резултатите от гръцката част в общото начинание, обяви зам.-кметът на община Самотраки Никос Галатамос. Той отправи покана към смолянските домакини и всички, които биха проявили интерес, да посетят гръцкия остров по време на празниците, посветени на 150-годишнината от откриването на статуята Нике от Самотраки. Предвидени са множество разнообрази прояви, които ще продължат от последната седмица на юли до средата на август. Никос Галатамос изрази надежда, че смолянските археолози ще получат възможност да върнат визитата и да участват в професионалните срещи с гръцките си колеги на остров Самотраки. В международната археологическа конференция ще има и френски представители, тъй като „Нике от Самотраки“ е експонат в световната съкровищница в Лувъра и е открита през 1863 година от французина Шарл Шампоазо.

Сигурна съм, че всички партньори ще приключим в срок своите дейности и това ще бъде важно за разкриването на туристическите ресурси в община Смолян, каза Таня Марева, директор на РИМ „Стою Шишков“. За втори път смолянският музей си партнира с община Самотраки – в първия общ проект е извършено проучване и социализиране на Момчиловата крепост, която вече се утвърди като туристическа дестинация. Музейната институция е свързана с дейностите на знанието по проекта, с което е допринесла за разкриването на значимостта на проучените обекти. В тази насока е и създадената база данни за движимите културни ценности, която ще може да се ползва в Интернет-пространството на три езика – български, английски и гръцки. Информацията е качена на сайта на община Смолян и ще се допълва.

Гръцките гости проявиха специален интерес към минералните води в региона и тяхното използване за консумация, лечение и СПА-процедури. Допълнителна информация за двете крепости, които посетиха, те получиха от археологическата изложба в музея с реставрирани находки от разкопките при Кошница и Турлука. Делегацията от Самотраки изрази възхищение от стойностната експозиция в Регионалния исторически музей и подкрепиха своята висока оценка за постигнатото от музейните специалисти с искрен отзив в Книгата за впечатления.

Вирни се горе